9°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

27.04.2024 / 08:44 Svijet - Peking

Kina će biti domaćin sastanka Hamasa i Fataha

Kina će biti domaćin sastanka Hamasa i Fataha
Foto: Profimedia
Kina će biti domaćin sastanka predstavnika palestinske grupe Hamas i suparničke grupe Fatah na temu palestinskog jedinstva, izvijestio je Reuters pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor u Pekingu.

Neimenovani zvaničnik Fataha rekao je Reutersu da je delegacija predvođena visokim zvaničnikom Azamom al-Ahmedom otputovala u Kinu, dok su iz Hamasa potvrdili da će njihova delegacija, predvođena visokim zvaničnikom Musom Abu Marzoukom, stići u Kinu kasnije večeras, prenosi HINA.

“Podržavamo jačanje autoriteta Palestinske nacionalne samouprave i podržavamo sve palestinske frakcije u postizanju pomirenja i povećanja solidarnosti kroz dijalog i konsultacije”, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Wenbin.

Reuters javlja da je ovo prva službena posjeta predstavnika Hamasa Kini od početka rata u Pojasu Gaze. Hamas je osvojio vlast u Gazi na parlamentarnim izborima 2007. godine, nakon čega je Fartah protjeran iz enklave zbog nepriznavanja izbornih rezultata. Fatah ima ograničenu samoupravnu moć na Zapadnoj obali.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo