9°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

27.04.2024 / 09:25 Politika - Brojni upiti građana

Salkić o političko-sigurnosnoj situaciji: 'Nova faza specijalnog rata protiv Bošnjaka'

Salkić o političko-sigurnosnoj situaciji: 'Nova faza specijalnog rata protiv Bošnjaka'
Foto: Arhiva
Ramiz Salkić, poslanik u NSRS, rekao je, reagujući na mnogobrojne upite građana u vezi sa trenutnom sigurnosnom i političkom situacijom, da je obaveza obavještavati nadležne državne institucije o svim sumnjivim kretanjima i dešavanjima koja mogu biti usmjerena na ugrožavanje mira, nastala kao posljedica političkih izjava i odluka vlasti ovog entiteta.

"Ovih dana zasut sam pitanjima i pozivima vezano za trenutnu sigurnosnu i političku situaciju koja je posljedica separatističkih težnji, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca od strane vlasti ovoga entiteta, predvođene predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom."

Salkić ističe kako dijeli zabrinutost sa svim građanima u pogledu krajnjih namjera i ciljeva onih koji otvoreno pozivaju na podjelu Bosne i Hercegovine i svojim, kako kaže, izjavama podstiču mržnju prema Bošnjacima ugrožavajući mir i stabilnost.
 
"Naša je obaveza da obavještavamo nadležne državne institucije o svim sumnjivim kretanjima i dešavanjima koja mogu biti usmjerena na ugrožavanje mira, nastala kao posljedica političkih izjava i odluka vlasti ovog entiteta. Svi moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo nakon povratka i nespremnosti vlasti entiteta Rs da Bošnjake prihvate kao ravnopravne građane stvarajući time pretpostavke da ponovo napustimo naše domove kao posljedica sistemske diskriminacije i osjećaja nesigurnosti."

Salkić smatra kako se nalazimo u novoj fazi specijalnog rata protiv Bošnjaka u kojoj se širi strah trenutno na političkom retoričkom nivou sa ciljem "našeg odustajanja od naših ognjišta i naše domovine Bosne i Hercegovine. Naš odgovor treba biti naša pojačana borba za naša prava, naša ognjišta i našu domovinu."

Dodaje i kako svi oni koji su zabrinuti, a koji su protjerani iz entiteta RS kao odgovor ovakvom djelovanju entitetskih vlasti trebaju imati prijavljeno prebivalište na adresama prije progona - tada Dodik ne bi mogao govoriti da je to srpski entitet bez obzira kako se on trenutno zove.

"Svi oni koji se brinu za sigurnost, a nisu iz ovog entiteta trebaju podstaći ovaj proces i ovdje imati svoje nekretnine čime će dokazati svoj patriotizam i privrženost domovini. Ovo bi bio pravi put i pravi odgovor na Dodikov separatizam, sijanje straha, ponižavanje Bošnjaka i prijetnji o podjeli Bosne i Hercegovine", ističe Salkić pa zaključuje:

"Naš odgovor nije i ne smije biti odlazak sa naših ognjišta, vaninstitucionalno djelovanje, radikalizacija, ni na retoričkom nivou, jer to i jeste cilj separatista da prikažu da smo mi i oni isti, a nismo bili i nećemo biti, to je dokazano pred domaćim i međunarodnim sudovima."

"Zbog toga više nego ikada okrenimo se našim ognjištima i iskoristimo predstojeće dane da uredimo naša ognjišta, tu pozovemo i dočekamo naše prijatelje i pokažemo Dodiku i njegovim istomišljenicima da je ovo bilo, jeste i biće Bosna i Hercegovina. Mene su učili da stečeno obrazovanje i grunt nikada nijedan rat nije spalio, opljačkao i uništio. Posvetimo se ovim ciljevima u budućnosti", rekao je Salkić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo