11°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C

27.04.2024 / 14:06 Fudbal - Wwin liga

Sarajevo sutra dočekuje Rođene na Koševu

Sarajevo sutra dočekuje Rođene na Koševu
Foto: FK Velež

Historijat međusobnih duela Sarajeva i Veleža započeo je još pedesetih godina prošlog stoljeća.

Otad su Sarajevo i Velež uznapredovali do vrha fudbala, prvo u bivšoj Jugoslaviji, a kasnije u Bosni i Hercegovini. Danas su, također, visoko.

Velež na trećem, a Sarajevo na četvrtom mjestu tabele s realnim izgledima da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na evropskoj sceni naredne sezone.

Upravo je takvo nastojanje važnim učinilo sutrašnji derbi i za Sarajevo, i za Velež.

"Ono što nama ide u prilog je trenutna bodovna zaliha koja je značajno veća od zalihe Sarajeva i donosi nam više mira. Ali, napomena, posao još nije završen i ne smije biti opuštanja. Možda upravo imperativ našeg narednog domaćina pomogne Rođenim da ostvare pobjedu, kojom bismo došli milimetar od cilja", poručuju iz FK Velež.

I forma je pred derbi Bosne i Hercegovine na strani Veleža.

"Naš tim na posljednje tri utakmice osvojio je šest bodova, a Sarajevo samo dva. Posljednji u nizu derbija koje je igrao predstojeći protivnik donio im je poraz od Zrinjskog, a ranije su upisani remiji sa Borcem na domaćem, i Željezničarom na gostujućem terenu", poručuju Rođeni.

– To je jedan od derbija. Veselimo se utakmici i na Koševo dolazimo igrati svojim stilom, sa svojom filozofijom, tražeći put do pobjede. Sarajevo ima jak tim, na posljednjim utakmicama podižu formu, posebno u igri prema naprijed, a mi smo rasterećeni jer meč dolazi u dobrom trenutku za nas, rekao je u najavi Dean Klafurić.

Rođeni su istovremeno porazili Slogu Meridian i Zvijezdu 09, te doživjeli poraz u mostarskom derbiju.

Međusobni dueli u posljednje vrijeme također su zanimljivi, kao i rezultati u njima.

I Velež, i Sarajevo su pobijedili po dva puta na posljednjih pet susreta, a jedan meč je okončan neriješenim rezultatom. Ove sezone su pobjede ostvarili domaćini, minimalnim rezultatom, Sarajevo u augustu, a Velež u decembru (golom Ede Vehabovića).

Rođeni će ovog puta biti oslabljeni za Giorgija Guliashvilija. Također, na utakmici protiv dobojske Sloge Meridian povredu zgloba zadobio je Ante Oreč, čiji je nastup pod znakom pitanja, kao i nastup stopera Arefa Gholamija.

Očekuje se dobra posjeta na našem najvećem stadionu, a značajan će biti i broj naših navijača koji su na svim mečevima uz Rođene.

Susret će direktno prenositi ArenaSport TV sa početkom od 20.45.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo