12°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

29.04.2024 / 08:30 Svijet - Popularna destinacija

Jedna od najljepših zemalja na svijetu: Turska digitalna platforma za nomadske vize je online!

Sa svojim uzbudljivim gradovima i zadivljujućim obalama, Turska, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu, sada je na putu da postane utočište i za digitalne nomade.

Kako bi dobili vizu za Tursku, digitalni nomadi mogu lako pokrenuti proces podnošenja aplikacije na platformi Digital Nomad GoTürkiye. Nakon popunjavanja zahtjeva na ovoj platformi, kao prvog koraka u procesu aplikacije, digitalni nomadi će dobiti Identifikacijski certifikat digitalnog nomada/ Digital Nomad Identification Certificate. Sa tim certifikatom digitalni nomadi dalje nastavljaju proces aplikacije u turskim konzulatima i/ili centrima za vize.

Ko može postati digitalni nomad u Turskoj?

Državljani Francuske, Njemačke, Italije, Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Irske, Danske, Grčke, Hrvatske, Španije, Portugala, Austrije, Finske, Švedske, Češke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Malte , Bugarske, Rumunije, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, SAD-a, Kanade, Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije, starosti 21 do 55 godina, mogu podnijeti zahtjev za digitalnu nomadsku vizu u Turskoj.

Da bi dobili Identifikacijski certifikat, potrebno je dostaviti sljedeće dokumente nakon registracije na platformi:

• Pasoš koji važi najmanje šest meseci od dana dolaska u Tursku

• Diploma o visokom obrazovanju ili dokument koji zamjenjuje diplomu

• Dokument koji dokazuje da aplikant radi kao digitalni nomad:

a) Ugovor o radu ako radi za kompaniju (osim kompanija u Turskoj) ili

b) ugovor o djelu između podnosioca prijave i kompanije ako je samozaposlen (osim kompanija u Turskoj)

• Biometrijska fotografija

• Dokument koji dokazuje da podnosilac ima mjesečni prihod od 3.000 USD ili godišnji prihod od 36.000 USD,

Turska nudi digitalnim nomadima sve što im treba i više

Turska je u prethodnim godinama već postala popularna destinacija za digitalne nomade, sa svojom snažnom tehnološkom infrastrukturom, lako dostupnom lokacijom i visoko naprednim digitalnim bankarstvom i sistemima plaćanja. Uz Digital Nomad Visa, posjetitelji mogu produžiti svoj boravak u Turskoj i uživati u jedinstvenoj ljepoti zemlje dok koriste brzi internet i mobilnu povezanost u njenim većim gradovima.
 
Energetska metropola: Istanbul

Istanbul, mjesto susreta različitih kultura, nije samo historijska lokacija na kojoj se ukrštavaju hiljade godina civilizacija, već i biznis centar s velikim kompanijama i malim start-upovima. Ovaj uzbudljivi grad, do kojeg se lako može doći direktnim letovima iz gotovo bilo kojeg dijela svijeta, zadovoljava potrebe svih vrsta profesionalaca i posjetitelja svojom transportnom infrastrukturom, raznolikim mogućnostima smještaja od apartmana za iznajmljivanje do hostela i hotela, blagom klimom i modernim radnim prostorima.

Istanbul je grad u kojem možete uživati u spektakularnom pogledu dok radite na daljinu u kafićima i parkovima koji nude besplatan Wi-Fi ili co-working kancelarijama u različitim dijelovima grada. Sa svojom širokom ponudom, historijskim zgradama koje čekaju da budu otkrivene, multikulturalnom historijom, aktivnom kulturnom i umjetničkom scenom tokom cijele godine, i ukusnom kuhinjom koja oduševljava sve, radnici na daljinu mogu uživati u društvenom okruženju i drugim prepoznatljivim karakteristikama Istanbula.

Jedinstveni spoj historije i modernosti: Izmir

Izmir je prostran i gostoprimljiv grad koji odgovara potrebama digitalnih nomada, a jedna je od preporuka Lonely Planeta za putovanje u 2024. godini. Širok izbor smještajnih kapaciteta, odlična lokacija uz more, egejska kuhinja i spoj historiije i savremene kulture su među prepoznatljivim karakteristikama grada. Mnogi popularni gradovi na moru također su ugodni za digitalne nomade sa svojom modernom infrastrukturom. Bez obzira gdje boravite, možete nastaviti raditi u kafiću i uživati u dubokim plavim vodama Egeja kad god vam zatreba predah.

Radno okruženje isprepleteno s prirodom i morem: Muğla

Muğla, smještena na spoju Sredozemnog i Egejskog mora, savršena je opcija za digitalne nomade. Zahvaljujući svojim dobro poznatim gradovima kao što su Dalaman, Bodrum i Fethiye u kojima se osjećate kao da ste u raju, Mugla nudi posjetiteljima radni prostor u kojem se osjećate kao na odmoru.

Dok Muğla nudi posjetiteljima mirno radno okruženje sa svojim prirodnim ljepotama i snažnom infrastrukturom, također čini slobodno vrijeme još ugodnijim uz aktivnosti koje se kreću od istraživanja drevnih gradova do izleta brodom i ukusne egejske kuhinje. Za one koji sanjaju o ugodnom radnom prostoru, Mugla je mjesto iz snova sa svojim Plavom zastavom označenim, nagrađivanim zlatnim plažama i obalom okruženom kristalnom vodom, mirnim zaljevima i blistavim pogledom.

Beskrajna iskustva pod mediteranskim suncem: Antalya

Antalija, srce turske rivijere, također je medju favoritima za digitalne nomade, sa svojom klimom koja pruža 300 sunčanih dana godišnje. Okružena dugim plažama, drevnim gradovima, muzejima koji odražavaju slavnu historiju grada i mediteranskim delicijama, ovaj grad je jedinstvena destinacija gdje posjetitelji mogu uživati u prekrasnim pogledima dok rade i odmaraju. U Antaliji, gdje možete doživjeti luksuzne smještajne alternative opremljene svim vrstama sadržaja, posjetitelji mogu istražiti drevne gradove kao što su Patara, Aspendos, Perge, Phaselis i Olympos, Likija i St. Paul dok uživaju na plažama s Plavom zastavom.

Turska će vaš radni prostor učiniti utočištem!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo