7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

29.04.2024 / 12:47 BiH - Predsjednik RS-a

Dodik opet 'tweeta' uoči novog ročišta na Sudu BiH

Dodik opet 'tweeta' uoči novog ročišta na Sudu BiH
Foto: Borislav Zdrinja
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik objavio je, uoči današnjeg novog ročišta u Sudu BiH, tweet u kojem napada ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, ističući kako "opet lupeta gluposti", ali i ponovo negira genocid u Srebrenici.

"On ne može ništa inicirati u ime BiH, jer on nije BiH i ne predstavlja je ako nema usaglašen stav Predsjedništva BiH. Ne može tražiti tužbu ili bilo kakvu odštetu."

Dodik je naveo i da, kada je riječ o Vučiću, Konaković treba pokazati elementarnu pristojnost i da mu se obrati sa poštovanjem, jer, kako dodaje, vrijeđanjem Vučića Konaković vrijeđa Srbiju i sve njene građane.

"On je jeftin populista, nedorečen i nezreo političar i ne može nikoga da nauči, a posebno velikog državnika i političara kakav je predsednik Srbije. Vučić je više puta pokazao prijateljstvo i podršku svim narodima u BiH, a Konaković i drugi bošnjački političari učinili su sve da trajno naruše odnose sa svim Srbima gdje god da žive", naveo je Dodik pa se osvrnuo i na genocid u Srebrenici:

"Priča o Srebrenici je laž. Nije bilo genocida, a to su potvrdila i najznačajnija imena istraživanja Holokausta. Da nije bilo genocida potvrdili su najveći svjetski stručnjaci za holokaust Efraim Zuroff, direktor Centra 'Simon Wiesenthal', i profesor Yehuda Bauer, historičar holokausta. To je potvrdio i izraelski stručnjak za istraživanje holokausta Gideon Greif, koji je jasno rekao da su Srbi narod nad kojim je počinjen genocid. Isto smo čuli i od drugih svjetskih autoriteta u ovoj oblasti. To je potvrdio i ugledni jermenski pisac i profesor Babken Simonjan iz Jerevana."

Bosanskim muslimanima to, kako smatra Dodik, ništa ne znači, jer oni to ne žele čuti.

"Namjere iza rezolucije i ono što muslimani pokušavaju učiniti su jasne. Svi to vide. Iza svega stoji njihova mržnja prema Srbiji i srpskom narodu i zbog toga je glasanje o rezoluciji odloženo. Shvatili su da nakon toga neće biti ni BiH", zaključuje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo