13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C

29.04.2024 / 17:30 Svijet - Stanje na frontu

Rusija kontroliše oko 18 posto teritorije na istoku i jugu Ukrajine

Rusija kontroliše oko 18 posto teritorije na istoku i jugu Ukrajine
Foto: Tass
Ruske snage napredovale su u ponedjeljak na nekoliko lokacija duž ratišta u Ukrajini, zauzevši bolje pozicije u Harkovskoj oblasti i odbivši nekoliko ukrajinskih napada, objavilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Reuters.

Rusija kontroliše oko 18 posto Ukrajine, na istoku i jugu, i napreduje od propasti ukrajinske protuofanzive 2023, prenosi Hina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u februaru ruskim snagama da se probiju dublje u Ukrajinu nakon pada Avdijivke odakle su ukrajinske snage, po njegovim riječima, morale pobjeći u haosu. Ukrajina je rekla da se povukla iz Avdijivke.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su ruske snage zauzele selo Semenivku, sjeverozapadno od Avdijivke. Rusija je rekla da je pobijedila ukrajinske snage i strane plaćenike u nekoliko drugih sela u tom području.

Rusija je objavila i da je pobijedila ukrajinske snage u području Sinkivke u Harkovskoj oblasti te nekoliko drugih lokacija duž ratišta. Pogodila je i ukrajinsku radionicu za proizvodnju dronova.

Ukrajinski glavni štab objavio je da su ukrajinske jedinice odbile neprijateljske napade u blizini Semenivke te nekoliko drugih ruskih napada. Reuters to nije mogao potvrditi iz nezavisnih izvora.

Rusko ministarstvo odbrane u nedjelju je objavilo da je zauzelo Novobahmutovku, selo u blizini Očeretina, koji je zadnjih dana postao žarište borbi.

“Ruske snage vjerovatno će nastaviti ostvarivati taktičke uspjehe u smjeru Avdijivke u sedmicama koji dolaze”, objavio je Institut za ratne studije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo