18°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 22°C
Bihać 17°C

30.04.2024 / 09:18 Svijet - Ruang

Pakao na zemlji: Vulkan izbacuje vruće eksplozivne oblake

Pakao na zemlji: Vulkan izbacuje vruće eksplozivne oblake

Vulkan Ruang na indonežanskom ostrvu Sulavesi ponovo je eruptirao u utorak, nakon erupcije koja je primorala na evakuaciju stotina ljudi i zatvaranje aerodroma prije nekoliko dana.

Centar za vulkanologiju i ublažavanje posledica geoloških opasnosti Indonezije (PVMBG) proglasio je najveći nivo uzbune nakon jutrašnje erupcije te je pozvao ljude da se ne približavaju vulkanu, navodi se na sajtu Centra.

Na ostrvu Ruang u provinciji Sjeverni Sulavesi živi više od 800 stanovnika, od kojih je većina evakuisana zbog erupcije početkom mjeseca. Nije odmah poznato koliko ih je evakuisano u utorak, prenosi Rojters.

Snimci na društvenim mrežama u utorak, koje Rojters nije mogao odmah potvrditi kao vjerodostojne, prikazuju kako se lava sliva niz vulkan koji se nalazi stotinak kilometara od Manadoa, glavnog grada pokrajine Sulavesi.

Vlasti zadužene za saobraćaj privremeno su zatvorile aerodrom u Manadu nakon erupcije ranije ovog mjeseca. Kamenje i pepeo koji su šikljali iz vulkana oštetili su kuće te je zbog opasnosti evakuisana i obližnja bolnica.

Zvaničnici su prošle nedjelje snizili nivo uzbune na 3, ali su ga u utorak ponovo podigli na nivo 4.

Indonezija se nalazi u takozvanom "pacifičkom vatrenom prstenu", oblasti visoke seizmičke aktivnosti, gdje se susreće nekoliko tektonskih ploča.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo