10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

30.04.2024 / 10:39 Fudbal - Sve manje neizvjesnosti

Wwin liga: Šta nas čeka do kraja?

Wwin liga: Šta nas čeka do kraja?
Foto: FK Igman/Vijesti.ba/Ilustracija

Do kraja Wwin lige BiH ostalo je da se odigraju još samo četiri kola, a tabela se čini mnogo manje neizvjesnom nego prije kolo ili dva.

Rezultati posljednjih utakmica otprilike govore da u vrhu neće biti većih, a vjerovatno i nikakvih promjena. Borac vodi sa komotnih pet bodova više od Zrinjskog, koji je čak 15 bodova ispred trećeplasiranog Veleža. Četvrto mjesto pripada Sarajevu, koje ima četiri boda manje od Veleža i gotovo je izvjesno da će ovakav poredak ostati i na kraju sezone. Moguće je tek da Velež i Sarajevo zamijene pozicije.

Za Sarajevom četiri boda zaostaju Posušje i Sloga, koji imaju po 41 bod, ali pitanje je koliko ovi klubovi imaju ambicije da izbore Evropu koja pred njih svakako i nije postavljena kao imperativ.

Donji dio tabele se čini mnogo zanimljivijim u kontekstu borbe za opstanak, a njime ćemo se detaljno pozabaviti u ovom tekstu.

Moglo bi se reći da je Široki Brijeg jedini siguran, jer zauzima sedmo mjesto sa 35 bodova i daleko je od zone ispadanja. Pred Širokim je težak raspored (Zrinjski, Velež, Sloga i Sarajevo), ali je teško vjerovati da će ovaj tim prosuti ovoliku bodovnu prednost. Uostalom, Široki Brijeg je kvalitetna ekipa koja nije ni zaslužila da ispadne iz lige, posebno jer je ovaj klub više puta bio oštećen u posljednjih nekoliko kola.

Veliki posao je u posljednja dva kola napravio Željezničar, koji je sa maksimalnih šest bodova uspio pobjeći od opasne zone. Plavi imaju 33 boda, šest više od pretposljednjeg Tuzla Cityja i već u petak imaju priliku završiti posao oko opstanka.

Ukoliko na Grbavici savlada ekipu Tuzla Cityja, Željezničar će i matematički osigurati opstanak jer će imati devet bodova prednosti uz bolji međusobni skor od Tuzlaka. U tom slučaju, Plavi bi posljednja tri kola dočekali u mnogo opuštenijem raspoloženju koje bi im omogućilo da se polako počnu pripremati za novu sezonu, jer je ova za njih zaista bila preteška.

Na devetom mjestu sa 32 boda je GOŠK, koji je i dalje u dobroj poziciji za opstanak u ligi, iako do kraja sezone ima jako težak raspored. U sljedeća tri kola, GOŠK ide u goste Borcu, zatim dočekuje Zrinjski, a potom gostuje Veležu. Nakon toga, GOŠK će u posljednjem kolu dočekati Slogu Meridian, koja će sigurno biti rasterećena i to je dobra stvar za Gabeljane koji bi, u najgorem slučaju, mogli tada doći do bodova vrijednih konačnog spasa, iako se u ovom klubu ipak nadaju da će priču o opstanku završiti i ranije.

Ogroman korak ka opstanku jučer je napravio Igman, koji je kao gost savladao Tuzlu City sa 2:1. Igman sada ima četiri boda više od zone ispadanja, a tek bi mogao profitirati u idućem kolu kada gostuje već otpisanoj Zvijezdi 09, dok Tuzla City gostuje na Grbavici. Ako bi se rezultati poklopili, Igman bi mogao doći na milimetar od opstanka.

Igman u posljednja tri kola prvo dočekuje Željezničar, zatim gostuje Borcu, dok će sezonu završiti domaćim duelom sa Zrinjskim. Na papiru to djeluje kao težak raspored, ali period je sezone kada će mnogi treneri kombinovati ekipe, davati šansu mlađim igračima... U svakom slučaju, Konjičani su trenutno u odličnoj poziciji da opstanu u ligi.

Daleko najugroženija je Tuzla City, što zbog bodovnog salda, što zbog rasporeda. Osim toga što već zaostaje četiri boda za Igmanom koji je u sigurnoj zoni, Tuzlacima predstoji gostovanje zahuktalom Željezničaru koji ne smije kalkulisati. Nakon toga, na Tušanj stiže Borac, koji će također biti silno motivisan, a onda slijedi gostovanje Zrinjskom i domaći duel sa Veležom u posljednjem kolu.

Pakleno težak posao će to biti za Tuzlake, koji su s jučerašnjim porazom id Igmana sebi zagorčali život. Iz ove perspektive, opstanak Tuzle City u ligi bio bi pravo čudo.

Na kraju tabele nalazi se Zvijezda 09, koja je već prežaljena. Ovaj tim će do kraja sezone odigrati "revijalno" i već se pripremati za 1. ligu RS u koju se vraća ekspresno nakon jedne sezone u eliti.

Wwin liga se završava 26. maja, a treba podsjetiti da će mečevi posljednja tri kola biti odigrani u istom terminu zbog regularnosti takmičenja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo