19°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 11:04 Muzika i Film - Navodni seksualni napadi

Francuski glumac pušten iz pritvora, suđenje počinje u oktobru

Francuski glumac pušten iz pritvora, suđenje počinje u oktobru
Foto: Agencije

Suđenje francuskom glumcu Gerardu Depardieu za dva slučaja navodnih seksualnih napada iz rujna 2021. počinje u oktobru, saopćio je ured pariškog državnog tužioca. Navodni seksualni napadi počinjeni su na snimanju filma Les volets verts.

Policija je 75-godišnjeg glumca u ponedjeljak ispitala o optužbama za seksualne prijestupe, rekao je glasnogovornik advokatskog ureda koji je glumac angažirao.

Depardieu je pušten iz policijske postaje nakon što je bio ispitan. "Policijski pritvor je završen. Nije zadržan u policijskom pritvoru", rekao je navečer njegov advokat Christian Saint-Palais, dodajući da Depardieu opovrgava navedene optužbe.

U februaru je djelatnica na setu filma Les volets verts optužila Depardieua za seksualno uznemiravanje 2021., dok je druga žena nedavno optužila glumca za pipkanje bez pristanka i opscene primjedbe tokom snimanja kratkog filma Le Magicien et les Siamois 2014.

Depardieu, veteran francuske kinematografije, se suočava s nizom optužbi vezanih uz seksualne prijestupe. Glumica Charlotte Arnould ga je 2020. optužila za silovanje u slučaju koji je još uvijek otvoren. Depardieu negira i tu optužbu.

U otvorenom pismu dnevnom listu Le Figaro, Depardieu je prošle godine naveo da je žrtva "medijskog linča" te da "nije niti silovatelj niti predator", već samo čovjek.

Više desetaka umjetnika, uključujući glumicu Charlotte Rampling te glazbenicu, modela i bivšu prvu damu Carlu Bruni, je prigovorilo da se presumpcija nevinosti u slučaju Depardieua, "vjerojatno najvećeg od svih glumaca", zanemarila.

Francuski ministar kulture tada nije odlučio oduzeti glumcu titulu Legije časti, najveće odlikovanje za zasluge. No, oduzeta mu je nacionalno odlikovanje Quebeca, a njegova statua u pariškom Muzeju voštanih figura je uklonjena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo