19°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 11:30 Svijet - Presedan

Univerzitet Kolumbija suspendovao studente koji su protestvovali zbog Gaze

Univerzitet Kolumbija suspendovao studente koji su protestvovali zbog Gaze
Foto: X

Univerzitet Kolumbija počeo je suspendovati propalestinske studentske aktiviste koji su odbili napustiti protestni kamp u kampusu u New Yorku nakon što je prestižna institucija objavila zastoj u pregovorima o okončanju demonstracija.

Predsjednik Univerziteta Nemat Minouche Shafik objavio je da višednevni pregovori između studentskih organizatora i univerzitetskih lidera nisu doveli do uklanjanja desetina šatora koje su postavili studenti kako bi izrazili svoje protivljenje izraelskom ratu u Gazi, piše Reuters.

Do obračuna s demonstrantima u Kolumbiji, u središtu protesta vezanih za Gazu koji su posljednjih sedmica zahvatili univerzitetske kampuse širom Sjedinjenih Država, došlo je nakon što je policija na Teksaškom univerzitetu u Austinu također uhapsila desetine studenata koje je zaprašila paprenim sprejom na propalestinskom skupu.

Kolumbija je u ponedjeljak ujutro poslala pismo u kojem upozorava da će studenti koji ne napuste kampus do 14 sati i potpišu formular da će se pridržavati pravila univerziteta suočiti sa suspenzijom i i gubitkom prava na završetak semestra.

"Počeli smo da suspendujemo studente kao dio sljedeće faze napora da osiguramo sigurnost u našem kampusu", rekao je Ben Chang, portparol univerziteta na brifingu u ponedjeljak navečer.

"Šatori su stvorili neugodno okruženje za mnoge naše jevrejske studente i profesore i buku koja ometa predavanja, učenje i pripreme za završne ispite", rekao je Chang.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo