19°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 13:53 BiH - Granična policija

Nezakoniti prelasci bh. granice povećani za 70 posto

Nezakoniti prelasci bh. granice povećani za 70 posto
Foto: Arhiva

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije GPBiH Dragan Kulić sastali su se u utorak s pomoćnikom direktora za specijalne operacije MUP-a Republike Srbije generalom Dejanom Lukovićem na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj.

Kako su izvijestili iz Granične policije BiH, uz generala Lukovića, nazočili su i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum i ravnatelj Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa.

Povod posjeta graničnom prijelazu i radnog sastanka je organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima krijumčarenje i trgovina ljudima.

Direktor Kuprešaković je istaknuo da pripadnici Granične policije BiH provode pojačane aktivnosti s ciljem borbe protiv organiziranog kriminala u vezi s nezakonitim migracijama te da je izuzetno važna kontinuirana suradnja na državnoj razini i sa susjednim zemljama.

"Svjedoci smo sve češćih izvršenja kaznenih djela organiziranih kriminalnih skupina u vezi s krijumčarenjem ljudi čiji lanac trebamo razbiti zajedničkom suradnjom i operativnim djelovanjem. Krijumčari pokušavaju u vozilima i čamcima preko rijeke Drine nezakonito ući u BiH. Samo u prva dva mjeseca 2024. godine, Granična policija BiH je u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zabilježila povećanje od gotovo 70 posto u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine", istaknuo je Kuprešaković.

Taj podatak, kaže, dovoljno govori o pojačanom migracijskom pritisku i očekuje se da će biti i snažniji, a od Granične policije se očekuje da svim raspoloživim kapacitetima štiti državnu granicu, kao što to i čini.

Rekao je i da mu je drago što su partnerske policijske agencije u potpunosti otvorene za unaprjeđenje suradnje, razmjenu iskustva, informacija i zajedničke ophodnje i aktivnosti, a što pokazuje i današnji posjet MGP-u Karakaj.

Zaključeno je da će se zajedničke aktivnosti pojačati, dogovoreno je pojačanje zajedničkih obilazaka, podizanje saradnje na višu razinu, zaduženi su komadanti za stalno razmjenjivanje informacija i obavještavanje rukovodstva po svim pitanjima. Usuglašeni su i daljnji operativni koraci s ciljem razbijanja lanca organiziranih kriminalnih skupina, navodi se u izvještaju. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo