8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C

30.04.2024 / 14:29 Svijet - Posjetio centar za liječenje raka

Kralj Charles se vratio javnim dužnostima

Kralj Charles se vratio javnim dužnostima
Foto: PA

Britanski kralj Charles III. posjetio je u utorak centar za liječenje raka u Londonu, što je njegov prvi javni angažman otkako je prije tri mjeseca objavio da i sam boluje od te teške bolesti.

Charles (75) je posjetio Centar Macmillan Univerzitetske bolnice u društvu kraljice Camille (76) koja je stigla u neobičnoj haljini leopard uzorka. Kralj se još liječi od raka, koji mu je otkriven nakon operacije prostate u januaru. O točno kojem raku je riječ nije objavljeno.

No Buckinghamska palača u petak je objavila da su njegovi liječnici "zadovoljni dosadašnjim napretkom" koji će mu omogućiti da se postupno vrati svojim dužnostima, ovisno o tome kako se bude osjećao i kako odobre doktori.

Kralj i kraljica trebali bi u junu primiti japanskog cara Naruhita sa suprugom Masako koji će doputovati u državni posjet. Drugi mogući angažmani su konjske utrke Royal Ascot, obilježavanje 80 godina Dana D, kraljevska rođendanska parada, tradicionalne vrtne zabave i sl., ovisno o mišljenju doktora.

Nakon što je početkom februara objavljeno da boluje od raka, devet mjeseci nakon krunidbe, Charles je obustavio svoje javne aktivnosti. No nastavio je obnašati dužnosti monarha kao što su potpisivanje zakona, razgovori s premijerom i potvrda nekih imenovanja.

Palača je redovito objavljivala fotografije ili kratke video snimke kako prima zvaničnike, priprema govor ili čita poruke za brz oporavak. Kralj se na Uskrs po izlasku s jutarnje mise u kapelici dvorca Windsor rukovao s ljudima koji su ga čekali napolju.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo