13°C
Mostar 18°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 13°C

30.04.2024 / 20:53 Svijet - Dvije godine nakon invazije

Kijevske vlasti uklanjaju spomenik 'veze između Rusije i Ukrajine'

Kijevske vlasti uklanjaju spomenik 'veze između Rusije i Ukrajine'
Foto: Profimedia
Kijevske vlasti počele su danas uklanjati spomenik iz sovjetske ere koji obilježava vezu između Rusije i Ukrajine, više od dvije godine nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Za potpuno rušenje spomenika od crvenog granita, koji se sastoji od dvadesetak pojedinačnih elemenata, bit će potrebno nekoliko dana, rekli su u gradskoj upravi, prenosi HINA.

Riječ je zapravo o skupini kipova koja prikazuje ukrajinske Kozake kako okružuju vođu Bohdana Hmeljnickog i moskovskog ambasadora. Nalazi se ispod čelične instalacije u obliku duge blizu obale rijeke Dnjepar.
 
Kipovi, koji teže između šest i sedam hiljada tona, bit će prebačeni u muzej avijacije.

Spomenik je izgrađen 1982. u znak sjećanja na "ujedinjenje ukrajinskog naroda s bratskim ruskim narodom" 1654. godine, kad je Hmeljnicki sklopio savez s ruskim carem u borbi protiv poljsko-litavskog saveza.

Sovjetske historijske knjige romantizovale su to kao početak neraskidivog prijateljstva između Ukrajine i Rusije.

Kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu, kijevski gradski parlament preimenovao je 35-metarski čelični luk iznad kipova.

Prijašnji "Slavoluk prijateljstva među narodima" od maja 2022. nosi ime "Slavoluk slobode ukrajinskog naroda".

Vlasti su također u aprilu 2022. uklonile dvije bronzane figure ispod luka, koje su predstavljale ruskog i ukrajinskog radnika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo