15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

01.05.2024 / 15:57 Auto-Moto - Ikona

30 godina od smrti legendarnog vozača Formule 1

30 godina od smrti legendarnog vozača Formule 1

Iako se širom planete 1. maj s nestrpljenjem čeka zbog slobodnih dana i obilježavanja praznika rada u svijetu Formul 1 ovaj datum je već 30 godina jedan od najtužniji jer je tog kobnog 1. maja 1994. godine život izgubio jedan od najboljih vozača svih vremena - Ayrton Senna.

Mnogi su Formulu 1 zavoljeli zbog nevjerovatnog Brazilca koji je odisao fantastičnim duhom i karizmom, a za mnoge je bez dileme jedan od najboljih vozača koje je ovaj sport imao priliku da vidi u svojoj historiji.

Bio je i prvak svijeta, te je pred njim bilo još nekoliko sezona u kojima bi sigurno ciljao na sami vrh kao što je to uvijek radio, ali nažalost 1. maja 1994. godine sve je prekinuto na onaj najgori način.

Senna je prije tačno 30 godina smrtno stradao na utrci za Veliku nagradu San Marina na legendarnoj stazi Imola, te je 1. maj od tada vjerovatno najtužniji datum u svijetu moto sportova.

Brazilski vozač je kobnu utrku u Imoli počeo na pole poziciji, a iza njega je tada bio Michael Schumacher koji se tek probijao u vrh Formule 1 i dokazivao se kao vozač koji pripada takvoj eliti.

Cijeli taj vikend bio je užasan i prepun tužnih dešavanja, no trenutak kada se Senna svojim bolidom zabio u zid promijenio je ovaj sport zauvijek.

To se desilo u drugom krugu nakon što je sigurnosno vozilo napustilo stazu, a Senna je u toj kobnoj krivini izgubio kontrolu nad bolidom u brzini preko 300 km/h kojim se zabio u zid koji je bio pored staze, te nažalost doživio povrede zbog kojih je kasnije preminuo.

Utrka je bila prekinuta na 37 minuta dok se ukazivala pomoć Senni kojeg su helikopterom prebacili u bolnicu. Nakon toga je nastavljena, a upravo je Schumacher bio taj koji je došao do pobjede.

No, do slavlja nije bilo nikome jer je ubrzo nakon utrke stigla vijest da Senna nije uspio da se izvuče i da je nažalost preminuo zbog čega je nastao totalni muk u garažama svih ekipa, ali i na tribinama.

Zbog toga je 1. maj upisan crnim slovima u historiju Formule 1 jer je tog dana ovaj sport ostao bez nevjerovatnog vozača, ali i još boljeg čovjeka koji je sigurno imao još mnogo toga da ponudi moto sportu.

Senna je bio među najpopularnijim sportistima na svijetu, a u Brazilu mu niko nije bio ni blizu kada je popularnost u pitanju. To dovoljno pokazuje činjenica da je njegovoj sahrani prisustvovalo preko milion ljudi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo