18°C
Mostar 21°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

02.05.2024 / 15:29 Svijet - Rio Grande do Sul

Velike poplave u Brazilu, voda došla do krovova kuća

Velike poplave u Brazilu, voda došla do krovova kuća

Deset osoba je poginulo, a dvadeset jedna osoba vodi se kao nestala nakon obilnih kiša koje su izazvale brojne poplave i klizišta ove sedmice u južnoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul, a lokalne vlasti upozoravaju da je stanje kritično i da bi se moglo još pogoršati, prenosi AFP.

Na konferenciji za medije, guverner države Eduardo Leite rekao je da je razgovarao s predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom tražeći svu moguću pomoć saveznih snaga.

- Proživljavamo najgori trenutak, najgoru katastrofu u našoj historiji u Rio Grande do Sulu. Apsolutno je nepojmljivo i jako ozbiljno ono što se trenutno događa u Rio Grande do Sulu. I nažalost, biće još gore - rekao je Leite.

Predsjednik Lula bi danas trebao otputovati u tu saveznu državu.

Oluje su uzrokovale najveće razaranje u državi zadnjih godina, zbog čega je nekoliko gradova ostalo izolirano nakon što su se mostovi srušili, a ceste uništene usred poplava i klizišta.

Leite je proglasio obustavu nastave u cijeloj državi do kraja sedmice i naglasio da je od oružanih snaga zatražio punu podršku "kako bi učinkovito učestvovali u koordinaciji akcija spašavanja."

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo