19°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

02.05.2024 / 22:33 Zanimljivosti - Vrijedi pokušati

Pravilo '60 sekundi' može promijeniti život

Pravilo '60 sekundi' može promijeniti život
Foto: Unsplash
Kada se nakupe nedovršeni zadaci, obveze, ambicije, u našem umu može nastati zbrka, mnoštvo misli i strategija, ali i osjećaj da ništa ne možemo postići. Takvi osjećaji mogu dovesti do emocionalnog izgaranja.

Kako biste držali stvari u svojim rukama i raščistili planer, misli i kuću, upotrijebite moćno pravilo “60 sekundi”.

Pravilo jedne minute stvorila je autorica Gretchen Rubin. Vrlo je jednostavno, svaki zadatak koji se može obaviti u jednoj minuti morate obaviti odmah i bez izgovora.

To se odnosi na sve, od bacanja papira u koš, vađenja šalice iz sudopera, do objavljivanja na društvenim mrežama i slanja mailova. Ideja ne može biti jednostavnija, ali dosljednost je ključna, prenosi krstarica.com.

Pravilo jedne minute mora se dosljedno poštovati ako želite vidjeti rezultate. A to zahtijeva rad, naglasila je Rubin. Ali također obećava da su rezultati vrijedni toga.

“Jedna priajteljica mi je rekla da je njen stan postao prilično uredan, bez puno truda s njene strane. Drugi prijatelj je rekao da se njegova produktivnost povećala; budući da je toliko malih stvari radio brzo, imao je puno više vremena za veće zadatke”, piše ona.

Psiholozi imaju koncept koji se zove Zeigarnikov efekt koji objašnjava zašto vam se nedovršeni zadaci stalno vraćaju u misli. Kada imamo neriješene zadatke i odgovornosti, oni se uvijek iznova pojavljuju u našem umu. Ponavljajući podsjetnici prestaju samo kada završite zadatak tako da ga zakažete ili dovršite.

Na primjer, slaganje opranih čarapa traje samo minutu, ali pomisao da moramo složiti čarape prati nas cijeli dan. Također, iskustvo pokazuje da se osjećate puno smirenije i staloženije kada na papir zapisujete zadatke koje morate obaviti. Naši beskrajni mentalni podsjetnici na male nedovršene zadatke stvaraju veliki stres.

Pravilo jedne minute ili 60 sekundi potiče vas da brže obavljate lakše zadatke kako biste oslobodili svoj um i vrijeme, tako da se možete usredotočiti na važnije i zahtjevnije zadatke bez pritiska. Zato ne odgađajte ništa što vam oduzima jednu minutu, već djelujte!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo