9°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

03.05.2024 / 10:15 Politika - Integritet procesa

Na izbore po Schmidtovim pravilima: Izmjene stupile na snagu

Na izbore po Schmidtovim pravilima: Izmjene stupile na snagu
Foto: Vijesti.ba
Amandmani na Izborni zakon Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt krajem marta stupili su na snagu.

Sada je već izvjesno da će izbori biti provedeni s uključenim izmjenama i dopunama koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača, te rekonstruisanje biračkih odbora u skladu s pravila ODIHR-a).

"Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji čini sastavni dio ove Odluke, stupa na snagu na način predviđen članom 114. navedenog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, ili dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji uz izmjene i dopune", navedeno je u odluci.

Izuzetno od ovih odredbi visoki predstavnik je odredio da članovi 76. do 81., članovi 84. do 105. i članovi 111. i 112. zakona će stupiti na snagu 19. aprila 2024. godine, pod uvjetom da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje se odnose na pitanja iz ovog stavka prije tog datuma.

Schmidt je odlukom odredio uvođenje izbornih tehnologija u proces glasanja - skenere, video nadzor na biralištima i elektronsku identifikaciju birača. Prije implementacije provest će se pilot projekat u deset općina za lokalne izbore. Određeno je da CIK imenuje predsjednike i zamjenike svih biračkih odbora u cijeloj državi, koji ne smiju biti članovi političkih stranaka, niti obavljati dužnosti u tijelima političke stranke. Ostale članove biračkih odbora i njihove zamjenike imenuje općinska izborna komisija, na prijedlog političkih subjekata.

Izvršena je i korekcija dijela u vezi s djelovanjem medija tokom izborne kampanje, zabranjeno je glasanje za više od tri osobe sa stranačke liste, onemogućeeno je da osobe osuđene za ratne zločine biraju ili budu kandidati na izborima.

Centralna izborna komisija BiH će, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici koja će biti održana iduće sedmice donijeti Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine kojom će biti utvrđen datum održavanja izbora i organi vlasti za koje se provode izbori .

Čini se da su lideri vladajuće koalicije od svojih nakana za svojim prijeldogom odustali nakon što je Schmidt poručio da, ukoliko se donese novi zakon „ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OSCE/ODIHR, te se o nadležnostima Centralne izborne komisije BiH ne može pregovarati“.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo