20°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

04.05.2024 / 16:50 Svijet - Kongo

Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka

Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Foto: Agencije
Vojni sud u istočnom Kongu osudio je jučer osam vojnika na smrt zbog kukavičluka i drugih zločina povezanih s bijegom s bojnog polja.

Presuda dolazi u trenutku dok vlada pokušava obuzdati nasilje i sukobe u području bogatom mineralima u kojem djeluju mnoge naoružane grupe.

Kongo je martu nakon više od 20 godina ukinuo moratorij na smrtnu kaznu, tvrdeći kako je moratorij onemogućavao da se izdajnike i špijune adekvatno kazni. Organizacije za ljudska prava kritikovale su odluku.

Alexis Olenga, advokat Paluku Olenge, jednog od vojnika osuđenih na smrt, kazao je da njegov klijent nije pobjegao s bojnog polja, jer je uhapšen na mjestu na kojem je trebao djelovati.

"Ovo je monstruozna odluka, vjerujem da je moramo odmah osporiti pred visokim vojnim sudom", poručio je advokat za Associated Press.

Vojni sud u Gomi, glavnom gradu pokrajine Sjeverni Kivu, oslobodio je tri druga vojnika svih optužbi i pustio ih na slobodu.

Moïse Hangi, aktivist civilnog društva, smatra kako će "ovakve odluke sve više slabiti vojsku i zastrašiti one koji su na linijama obrane". Desetljećima dug sukob u istočnom Kongu proizveo je jednu od najgorih svjetskih humanitarnih kriza.

Više od 100 naoružanih grupa bori se za zemlju i kontrolu nad rudnicima s vrijednim mineralima. Neki se bore kako bi zaštitili svoje zajednice. Mnoge grupe optužene su za masovna ubistva, silovanja i druga kršenja ljudskih prava. Zbog nasilja je raseljeno oko 7 miliona ljudi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo