20°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

05.05.2024 / 08:09 Košarka - Polufinale Zapadne konferencije

Minnesota šokirala Denver, Jokić nije uspio da zaustavi Edwardsa

Minnesota šokirala Denver, Jokić nije uspio da zaustavi Edwardsa
Foto: X
Već u prvoj utakmici polufinala Zapadne konferencije NBA lige Minnesota Timberwolvesi iznenadili su branitelje naslova Denver Nuggetse 106:99 i oduzeli im prednost domaćeg terena.

Najzaslužniji za Minnesotinu pobjedu u Denveru bio je Anthony Edwards s 43 poena, sedam skokova i tri asistencije.

Edwardsu je to bila treća utakmica s barem 40 poena u play-offu, nakon što je okruglih 40 zabio u četvrtoj utakmici serije protiv Phoenixa, a 41 u lanjskom doigravanju, svom prvom, kad je ubacio 41 upravo protiv Denvera, koji je tada dobio seriju prvoga kruga 4:1.

Od ta 43 poena, do koja je došao efikasnim šutom 17/29, Edwards je zabio 25 već u prvom poluvremenu, a u četvrtoj četvrtini utakmicu je preuzeo rezervni centar i zvanično najbolji šesti igrač lige Naz Reid, koji je u posljednjem periodu postigao 14 od svih 16 poena, među kojima deset uzastopnih u seriji 18:7 kojom su Wolvesu s 84:84 otišli na +11 i riješili utakmicu.



Reid je kapitalizirao na činjenici da su Nuggetsi u drugom poluvremenu konstantno slali drugog, pa i trećeg igrača na Edwardsa, koji se pravovremeno rješavao lopte (samo jedna izgubljena na cijeloj utakmici). Karl-Anthony Towns dodao je 20 poena, iako je imao problema s prekršajima, Mike Conley je zabio 14 uz 10 asistencija, a Rudy Gobert je uz šest poena imao 13 skokova i tri blokade.

Nikola Jokić završio je s 32 poena, šutirajući tek 11/25,ostao je na osam skokova i devet asistencija, ali imao je i čak sedam izgubljenih lopti, koje su gosti gotovo redovno kažnjavali u kontranapadima. Michael Porter Jr. zabio je 20 poena, a Jamal Murray svih svojih 17 postigao je u drugom poluvremenu.

Prošle sezone na putu do naslova Nuggetsi nikad nisu zaostajali u seriji, a izgubili su samo jednu utakmicu kod kuće - drugu u finalu protiv Miamija - pa su sada u nepoznatom teritoriju. Druga utakmica serije, ponovo u Denveru, igra se u noći s ponedjeljka na utorak u 4 sata po srednjoevropskom vremenu, prenosi Index.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo