10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

05.05.2024 / 20:21 Svijet - Nakon pet godina

Kineski predsjednik u Evropi u jeku sukoba s EU, šta ga očekuje u Srbiji?

Kineski predsjednik u Evropi u jeku sukoba s EU, šta ga očekuje u Srbiji?
Foto: Reuters

CNN je objavio analizu uoči posjete predsjednika Kinw Xi Jinping Evropi, prvi put nakon pet godina.

CNN navodi kako dobrodošlica neće biti ni prilično srdačna kao pet godina ranije, osim u Srbiji i Mađarskoj. Navodi se da su se pogledi na Kinu širom kontinenta dramatično promijenili. Samo u proteklim sedmicama, Evropska unija je pokrenula trgovinske istrage kineskih vjetroturbina i nabavke medicinske opreme, te upala u urede kineskog proizvođača sigurnosne opreme Nuctech u sklopu istrage o subvencijama.

Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo su proteklih dana također uhapsile ili optužile najmanje šest osoba za navodnu špijunažu i povezane zločine povezane s Kinom. A u martu, Italija je formalno izašla iz Pojasa i puta, nanjevši udarac Kini i njenom lideru.

Iza ovih događaja stoje sve veće ekonomske pritužbe zbog kojih se EU priprema za potencijalnu veliku trgovinsku konfrontaciju s Kinom – kao i rastuće sumnje u globalne ambicije i uticaj Pekinga potaknute uzbunom zbog produbljivanja kineskih veza s Rusijom dok ona vodi rat protiv Ukrajine.

Xijeva zaustavljanja u Srbiji i Mađarskoj će vjerovatno biti mnogo manje sporna - nešto što je kineska vlada vjerovatno uzela u obzir prilikom planiranja posjete, kažu posmatrači.

„U Beogradu i Budimpešti, Xi neće morati da sluša kritike koje čuje u drugim evropskim prijestonicama. Njihovi lideri pozdravljaju kineske investicije i nemaju problema s produbljivanjem kineskih veza s Rusijom”, navodi analitičar CNN-a.

Njegovaa posjeta Beogradu poklopiće se sa nedjeljom obilježavanja 25. godišnjice NATO bombardovanja kineske ambasade u Beogradu u kojoj su poginule tri osobe.

Napad, dio šire kampanje bombardovanja NATO-a na Balkanu tokom proljeća 1999. godine, izazvao je duboko neprijateljstvo Pekinga prema alijansi, iako su SAD rekle da je to bila nesreća. Svako obilježavanje događaja od strane Xia moglo bi podvući duboke podjele između Kine i NATO-a, koje Peking vidi kao oličenje američkog prekoračenja i izvor evropskih sigurnosnih izazova – gledište koje ga je dovelo bliže Rusiji.

Xi će takođe možda željeti da istakne kineske investicije u Beogradu i Budimpešti u poruci ostatku Evrope.

Srbija koja nije članica EU, koju je Peking ranije ove nedjelje opisao kao „gvozdenog“ prijatelja, pod predsjednikom Aleksandrom Vučićem bilježi rastuće trgovinske i investicione veze sa Kinom, navodi CNN.

U januaru je ova balkanska zemlja objavila sporazum kojim bi kineska ulaganja mogla iznositi više od 2 milijarde dolara u vjetroelektrane i solarne elektrane i postrojenje za proizvodnju vodonika, prenio je tada Reuters.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo