14°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 15°C

06.05.2024 / 21:42 Auto - Oštar potez

U Tesli podijeljeni novi otkazi

U Tesli podijeljeni novi otkazi
Foto: GeekWire

Proizvođač električnih vozila Tesla podijelio je još otkaza zaposlenima u softverskim, servisnim i inženjerskim odjelima, izvijestila je tehnološka publikacija Electrek, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem, a prenosi Reuters.

Ovaj potez dolazi nakon što je proizvođač automobila na čelu s Elonom Muskom raspustio svoj odjel za punjenje električnih vozila nakon što je Tesla prošlog mjeseca objavila da smanjuje globalnu radnu snagu za više od 10%.

Zaposlenici u Tesli primili su e-mail tokom vikenda u kojima ih se obavještava o širim opuštanjima.

Tesla, čije su dionice porasle za više od 1%, nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar.

Kompanije je prošlog mjeseca objavila da će otpustiti više od 6700 zaposlenika na svojim lokacijama u Teksasu, Kaliforniji, Nevadi i New Yorku.

Tesla je pod pritiskom pada prodaje i intenziviranja cjenovnog rata među proizvođačima automobila jer su visoke kamatne stope usporile rast prodaje električnih vozila.

Tvrtka se želi usredotočiti na softver za autonomnu vožnju, robotaxije i humanoidnog robota Optimusa, a Musk bi mogao smanjiti svoje izdatke za određene timove kako bi sačuvao novac za te projekte, kažu analitičari.

Tesla je prošlog mjeseca otkrila da očekuje da će u drugom tromjesečju zabilježiti više od 350 miliona dolara troškova za masovna otpuštanja. Smanjenje radnih mjesta također je uključivalo egzodus vrhunskih rukovoditelja, uključujući Drewa Baglina, Rohana Patela, Rebeccu Tinucci i Daniela Hoa.

Kompanije je u aprilu saopćila da radi na "novim modelima" koji će koristiti njezine trenutne platforme i proizvodne linije, što je potez za koji se očekuje da će joj omogućiti bolju kontrolu kapitalnih izdataka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo