22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 15:00 Muzika i Film - Ostavili smo trag

Prisjećamo se BiH na Eurosongu: Neki nastupi se i danas prepričavaju

Prisjećamo se BiH na Eurosongu: Neki nastupi se i danas prepričavaju
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Večeras će biti održano prvo polufinalno večer Eurosonga na kojem će nastupiti rekordnih 37 država, a na kojem osmu godinu zaredom neće biti Bosne i Hercegovine.

BiH nije jedina zemlja iz bivše Jugoslavije koja ne učestvuje na Eurosongu, jer tamo nema ni Crne Gore i Makedonije. Razlika je u tome što su ove dvije države odustale od takmičenja, dok je našoj to zabranjeno.

BHRT je još uvijek pod sankcijama trećeg stepena zbog duga prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), pa tako više nema pristup bilo kakvim aktivnostima ili uslugama EBU-a. Tačan iznos duga prema EBU-u zvanično nije poznat, ali se godinama špekuliše o iznosu od oko šest miliona švicarskih franaka.

Sankcije prema BHRT-u ne znače samo zabranu učešća naše zemlje na Eurosongu, nego i zabranu prenošenja ovog takmičenja na državnom javnom TV servisu, pa ga je zbog toga publika iz BiH primorana pratiti na inostranim javnim servisima kojima imaju pristup.

Naša država na takmičenju za pjesmu Evrovizije ne učestvuje od 2016. godine. Tada su naši predstavnici bili Deen, Dalal Midhat, Anja Rucner i Jala Brat, koji su se publici predstavili sa pjesmom "Ljubav je". To je bio jedini put kada se BiH nije plasirala u finale ovog takmičenja, jer je u polufinalnoj večeri zauzela 11. mjesto.

Svi uspjesi BiH na Eurosongu

Dok čekamo da se naša zemlja jednoga dana vrati na Eurosong, lijepo se prisjetiti naših dosadašnjih izdanja i mnogih zanimljivosti koje se za njih vežu.

BiH je na Eurosongu učestvovala 19 puta. Prvi put ratne 1993. godine kada je Muhamed Fazlagić Fazla izveo pjesmu "Sva bol svijeta", te zauzeo 16. mjesto.

Najbolji plasman ostvarili smo 2006. godine sa pjesmom "Lejla" Harija Mata Harija, kada smo završili na trećem mjestu sa rekordnih 229 bodova.

Drugi i treći najbolji rezultat ostvario je Dino Merlin. Na Eurosongu 2011. godine bio je šesti sa pjesmom "Love in Rewind", a 1999. godine u duetu sa Francuskinjom Beatrice i pjesmom "Putnici" je završio na sedmom mjestu.

Još tri puta je BiH završavala u TOP 10. Dva puta je bila deveta (Deen - In the Disco, 2004. i Regina - Bistra voda, 2009.), a jednom deseta (Laka - Pokušaj, 2008.).

Upravo je nastup Lake i njegove sestre Mirele jedan od "kultnih momenata" Eurosonga, čemu svjedoče i komentari na YouTubeu u kojim mnogi fanovi ovog takmičenja priznaju da pamte i dan danas.

 Eurosong se nije uvijek održavao u formatu polufinala i finala, ali gledajući samo rezultate u polufinalnim večerima, najbolji rezultat dijele Fazla i Hari Mata Hari koji su završavali na drugom mjestu, dok je Regina bila treća.

Već spomenuti Dino Merlin i Fuad Backović Deen, te Alma Čardžić, dva puta su predstavljali BiH na Eurosongu. Alma je to prvi put u duetu sa Dejanom Lazarevićem ratne 1994. godine sa pjesmom "Ostani kraj mene", a drugi put tri godine kasnije sa pjesmom "Goodbye".

Zanimljivo je da je BiH od 19 učešća na Eurosong 14 puta slala pjesmu na bosanskom jeziku. Uglavnom su bh. predstavnici pjevali cijele pjesme na maternjem jeziku, ali je nekoliko puta bio slučaj da se u pjesmi bosanski jezik 'pomiješa' sa engleskim, a jednom i sa francuskim jezikom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo