12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

08.05.2024 / 09:44 Fudbal - Finale Kupa

Zrinjski i Borac kao šlag na fudbalsku sezonu u BiH

Zrinjski i Borac kao šlag na fudbalsku sezonu u BiH
Foto: FK Borac

Večeras će biti odigrana prva utakmica finala Kupa Bosne i Hercegovine u kojoj će se sastati Zrinjski i Borac.

Bit će to duel klubova koji na tabeli Wwin lige suvereno drže prve dvije pozicije, a koliko su ove sezone bolji od ostalih rivala u ligi dokazuje i to što su stigli do finala u drugom takmičenju - Kupu BiH.

Zrinjski je branilac naslova u ovom takmičenju i večeras će biti u ulozi blagog favorita. S obzirom da su Mostarcima šanse za titulu vrlo skromne (pet bodova zaostatka za Borcem, tri kola do kraja), u Zrinjskom su svjesni da je Kup BiH bolja prilika za trofej u ovoj sezoni.

"Dvije najbolje ekipe igraju finale. Mislim da je to i realno da smo Borac i mi u finalu. Mi bar igramo kući, dvije utakmice su i totalno drugačija situacija nego prije kada se igrala jedna utakmica. Mislim da mi moramo da idemo na pobjedu jer kao domaćin, kao jedna od najboljih ekipa u ovoj ligi mislim da je naša obaveza da probamo da dobijemo utakmicu. Igramo pred svojom publikom. Nadam se da neće kiše biti, ali izgleda da smo se pretplatili na kišu i da će naši navijači ispuniti tribine jer je ovo za nas jedna od najvažnijih utakmica godine", rekao je trener Zrinjskog, Željko Petrović.

Utakmicu je najavio i trener Borca, Vinko Marinović.

"Bit će to duel dvije najkvalitetnije ekipe, teška utakmica, ovo je finale i sigurni smo da će u ova dva susreta publika moći da uživa. Što se tiče Zrinjskog, znamo da su u dobroj formi, to su pokazali na posljednjih osam utakmica u kojima nemaju poraz. Mi smo, s druge strane, u poziciji koja nije tako česta - možemo da osvojimo oba trofeja tako da nam sigurno neće nedostajati motiva za ovu utakmicu i nadamo se da ćemo u ova dva meča uspjeti da dođemo do pehara", poručio je trener aktuelnog lidera bh. prvenstva.

Borac i Zrinjski su se ove sezone sastajali tri puta. Prvi put u Banjaluci bilo je neriješeno (0:0), a zatim je u Mostaru Borac slavio sa 1:0. Posljednji meč odigran je 30. marta ponovo u Banjaluci, a tada je Zrinjski slavio sa 2:1.

Rezultati prethodnih utakmica govore da je riječ o timovima koji su vrlo približni kvalitetom, pa je za očekivati da tako bude i u predstojećim duelima finala Kupa.

Utakmica Zrinjskog i Borca igra se večeras od 18 sati, a glavni sudac će biti Sabrija Topalović iz Zenice. Asistirat će mu Emir Zahiragić i Moahmer Čaušević iz Sarajeva, dok je četvrti sudija Admir Musić, također iz Sarajeva. Utakmicu će direktno prenositi Arena Sport.

Revanš meč finala Kupa u Banjaluci trebao se igrati u sljedeću srijedu 15. maja, ali je pomjeren za 22. maj.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo