13°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

08.05.2024 / 11:04 Svijet - Uoči evropskih izbora

Majstori propagande: Desničarski populisti vladaju društvenim mrežama

Majstori propagande: Desničarski populisti vladaju društvenim mrežama
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Krajnje desne populističke stranke prednjače pred strankama srednje struje u borbi za pažnju birača na društvenim medijima, na kojima brojne dezinformacije potiču bijes i strah oko ključnih pitanja uoči evropskih izbora u junu, tvrde stručnjaci.

Populističke stranke koriste platforme poput Facebooka, X-a i Instagrama kako bi širile lažne tvrdnje o temama poput rata u Ukrajini, migracija i regulacija namijenjenih zaštiti okoliša, ustvrdili su fact-checkeri agencije France Presse.

"Populističke stranke majstori su nove vrste propagande. Dezinformacije su srž njihovih komunikacijskih strategija", rekao je konzultant Johannes Hillje, savjetnik stranaka i političara u Berlinu i Briselu.

Stranke koje naginju desnici vještije su u borbi za internetske preglede i lajkove. Istraživanje Politica u martu pokazalo je da Identitet i demokracija (ID), desna politička grupacija Evropskog parlamenta čije su članice stranke poput francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen, Alternativa za Njemačku te nizozemski PVV, ima 1.3 miliona pratitelja na TikToku.

Evropska pučka stranka (EPP) desnog centra, trenutno najveća politička grupacija u EP-u koja okuplja tradicionalne evropske stranke, ima samo 167 hiljada.

@eppgroup Our newest #MEPchat episode delves into #migration with MEPs Lenaers and Düpont. #migrants #refugee #asylum #asylumseekers #europol #borders #security #smuggler #protection #europeanparliament #mep #europeanunion #euelections ♬ original sound - eppgroup

Najviše dezinformacija širi se o migracijama. U vrijeme dok je životni standard brine Evropljane "oportunistički političari koriste migrante kao žrtveno janje da bi ih optužili za društvene probleme", kazala je Natalia Banulescu-Bogdan, zamjenica direktora washingtonskog think-tanka Migration Policy Institute.

"Dezinformacije o migrantima i migracijama dugo se koriste kako bi se širio strah i mobilizirali evropski glasači", dodala je.

Primjer je slučaj u martu kad je lažnu tvrdnju na platformi X da migracija košta Francusku 40 milijardi eura godišnje podijelio i vodeći kandidat RN-a Jordan Bardella. Ekonomisti koji su sudjelovali u istraživanju ističu kako je izvor te informacije bila "pogrešna interpretacija".

Još jedna bitka za desnicu je Evropski zeleni plan za borbu protiv klimatskih promjena. Članovi Alternative za Njemačku u aprilu su dijelili lažne tvrdnje da je Francuska zabranila izgradnju i upotrebu vjetroelektrana. U stvarnosti je samo donesena sudska presuda o razini buke koje takve turbine smiju proizvoditi.

Društvene mreže su korisne "organiziranim desnim populističkim strankama za nametanje njihovih laži, zavjera i okvira", rekao je Ayhan Kaya s istanbulskog univerziteta Bilgi.

@maximilian_krah

Grenzschutz statt Schleuser! #EU #Deutschland #Brüssel #AfD

♬ original sound - Maximilian_Krah.AfD

"Velik dio pitanja koje muči birača je kompliciran, zbog čega ona postaju lake mete za dezinformacije. Ljudi žele jednostavne, crno-bijele odgovore za složenost trenutnog globaliziranog svijeta", rekao je za agenciju France Presse.

Krajnje desni političari poput AfD-ovog glavnog kandidata Maximiliana Kraha postali su zvijezde TikToka s milonima pregleda.

Krah je u martu morao odbacivati optužbe da je primao novac kako bi širio proruske stavove od medija koji financira Moskva. Njemački tužioci pokrenuli su istragu zbog njegovih navodnih veza s Rusijom i Kinom.

Objave Alternative za Njemačku na TikToku u prosjeku su 2022. i 2023. imale 435 hiljada pregleda, ispred konzervativne koalicije Kršćanske demokratske unije (CDU) i bavarske Kršćanske socijalne unije (CSU) koja je imala 90 hiljada. Sličan jaz je i na YouTubeu.

Agencija Evropske unije za kibernetsku sigurnost još je u oktobru pozvala na budnost uoči izbora u za Evropski parlament u junu, kazavši da se "kampanje manipulacija informacijama smatraju velikom prijetnjom izbornom procesu".

@sputnik_news Hungarian PM Viktor Orban explains why the conflict with Russia is "a tragedy for Ukraine" #orban #tuckercarlson #ukraine #russia ♬ оригинальный звук - Sputnik International

Čelnik bugarske krajnje desne stranke Kostadin Kostadinov u martu je na Facebooku lažno tvrdio da u izvještaju EU-a stoji kako je njegova država treća po broju zatraženih azila ilegalnih migranata.

Glavna kandidatkinja rumunske stranke SOS Diana Sosoaca koristi se još većim teorijama zavjera, dijeleći sadržaj o takozvanim chemtrailsima kojima centri moći navodno truju stanovništvo.

U Mađarskoj je jedan od glavnih izvora dezinformacija sama vlada, tvrdi evropski DisinfoLab. Bruxelles je prošle godine kritizirao nacionalističkog premijera Viktora Orbana zbog niza pogrešnih tvrdnji na Facebooku, između ostalog i da EU planira migrantske getoe u Mađarskoj.

"Populističke stranke potiču svoje izborne uspjehe predstavljajući migracije kao egzistencijalno pitanje", rekla je Banulescu-Bogdan.

"Koriste se različitim krizama kako bi eksploatirali strah ljudi", kazao je Hillje, zaključivši kako je "glavni problem što se dezinformacije šire brže i dalje od informacija".

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo