15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

08.05.2024 / 13:48 BiH - Foto

U Potočarima otvoren objekat za smještaj neidentifikovanih žrtava genocida

U sklopu kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima danas je otvoren objekat za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida.

U Potočarima prisustvuju brojne delegacije, a između ostalih tu je i ambasador SAD u BiH Michael Murphy. Manifestaciji prisustvuju i predstavnici vlasti sa različitih nivoa, između ostalih i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić, potpredsjednik RS Ćamil Duraković i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Nedžad Lokmić.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy danas se obratio javnosti u Potočarima.

“Danas smo ovdje da zvanično otvorimo ovaj važan objekat, koji se nalazi iza mene, objekat koji će omogučiti dostojno počivalište za neidentifikovane posmrtne ostatke i lične stvari žrtava genocida. Ovaj depo služit će i kao spomenik svjedočanstvo strahotama genocida u Srebrenici- za sve koji žele odati počast i učiti iz istorije”, kazao je Murphy.

“Sjedinjene Države veoma su počastvovane što su mogle biti partner Memorijalnom centru u izgradnji ovog objekta. Trenutno u Tuzli, u prostorijama Identifikacionog projekta Podrinje, leže hiljade bijelih vreća i kutija sa dijelovima posmrtnih ostataka onih koji su ubijeni u brutalnom genocidu”, dodao je Murphy.

Kako je naglasio Murphy, posmrtnim ostacima će biti vraćeno dostojanstvo i poštovanje koji su im za vrijeme života uskraćeni.

“Ovi još bezimeni posmrtni ostaci uskoro će biti smješteni ovdje, gdje će im biti vraćeno dostojanstvo i poštovanje koji su im za života tako okrutno uskraćeni. U depou će se pažljivo čuvati biološki uzorci, lične stvari i ostaci odjeće. Kancelarije, prostorije za arhiviranje i prostorija za konzervaciju osiguraće trajno sjećanje na žrtve te dokumentovati i edukovati ljude o istoriji ovog zločina za generacije koje dolaze”.

“U vrijeme kada negiranje genocida i etnonacionalistička retorika ponovo pomaljaju glavu, ništa ne može biti počasti važnije od ovog prostora i rada Centra na odavanju počasti i dokumentovanju zločina koji su su se se dogodili prije tri decenije. Sjećanjem na žrtve genocida u Srebrenici, te brižnim čuvanjem njihovih posmrtnih ostataka, želimo osigurati da s ovaj genocid nikada ne zaboravi i ne ponovi”, dodao je ambasador Murphy.

“Nažalost, suočeni smo sa rastućim pokušajima prekrajanja istorije od strane onih koji bi htjeli da svijet zaboravi zaboravi da to zlo dogodilo. Osim negiranja činjenica o genocidu i širenja dezinformacija o događajima koji su se odigrali u Podrinju tokom rata 1992-1995, oni insistiraju na lažnom narativu da očuvanje sjećanja predstavlja življenje u prošlosti.

“Ona uspostavlja trajnu evidenciju činjenica o onome što se dogodilo, tako da kroz dijalog, priznanje i zajedničku predanost pravdi za žrtve ovog dobro dokumentovanog zločina, možemo transformisati bol iz prošlosti u snagu mira. Zbog toga su Sjedinjene Države ko-sponzor Rezolucije UN koju su predložile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, a kojom se 11. juli utvrđuje kao dan sjećanja na genocid.

Ova Rezolucija, koja potvrđuje činjenice i presude međunarodnih krivičnih sudova i Međunarodnog suda pravde, važan je korak za napredovanje regije na putu pomirenja”, zaključio je u obraćanju Murphy.

Prisutnima se, između ostalih, obratila i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, poručivši da se radi o historijskom danu za sve majke i porodice žrtava.

“Borimo se za svaku kost da pronađemo. Svaka od njih je najveće zlato na svijetu. Majke kažu – da mi je jednu kost od sina pronaći, umotati je u najljepšu svilu, ne bih žalila umrijeti”, rekla je Subašić.

Podsjetila je da je ona kosti svoga najmlađeg sina Nermina pronašla 2013. godine, u dvije masovne grobnice.

“Vršen je i genocid nad kostima naše djece, a sada je najgori genocid ovo što se vrši prema nama, majkama, negiraju da smo imale djecu, veličaju zločince, lažu…Žao mi je što Srbija koja je imala šansu da ozdravi svoje građane i mlade koji žive u lažima, da pokrene ona da bude sponzor rezolucije. Koliko je nama važna, njima je važnija”, izjavila je.

Izgradnja objekta počela je u oktobru 2023. godine kako bi se omogućilo adekvatno i dostojanstveno pohranjivanje i očuvanje svih neidentifikovanih ostataka žrtava genocida, te tako doprinijelo odavanju počasti i očuvanju sjećanja na njih.

Sredstva za izgradnju udružili su Memorijalni centar Srebrenica i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz mirovni projekat PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS).

Objekat predstavlja značajan doprinos memorijalizaciji i spriječavanju negiranja genocida.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo