12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.05.2024 / 14:17 BiH - Raspisani izbori

CIK predstavio detalje o lokalnim izborima, najavljeni brojni noviteti

Centralna izborna komisija BiH je dan nakon raspisivanja lokalnih izbora u našoj zemlji održala press konferenciju na kojoj je predstavila i pojasnila osnovna pravila i rokove za realizaciju izbornog procesa.

Ukupni troškovi organizovanja izbora iznosit će 19 miliona KM, poručila je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić, uz dodatak da je za aktivnosti CIK-a već odobreno 7 miliona i 410 hiljada KM. Također, iz komisije su uputili poseban zahtjev Ministarstvu finansija BiH da izdvoji još novca za jedan od pilot projekata.

Hadžiabdić je dodala i da će troškovi općina i gradova iznositi otprilike 7,5 miliona KM, od čega je najveći dio planiran za naknade članovima biračkih odbora.

Utvrđeni su rokovi izbornog procesa.

- Od 9. do 24. maja će biti u toku prijave za ovjeru učešča na izborima, koje podnose političke stranke i nezavisni kandidati

- Od 26. juna do 8. jula se podnose kandidatske liste, a nakon izvršenih provjera će liste biti objavljene (do 22. augusta)

- Izborna kampanja počinje 6. septembra i traje 30 dana

- Izborna šutnja počinje 5. oktobra u 7 sati ujutru i traje do izbora u 19 sati

Jedna od novina koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, a koja će biti implementirana na predstojećim izborima je da će kandidati morati imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici gdje se kandiduje do raspisivanja izbora, odnosno do danas. Kandidati moraju imati 1.000 potpisa, osim ukoliko već nose mandate iz 2020. godine.

Irena Hadžiabdić poručila je i kako je novina da od danas, pa do službenog početka kampanje, osim zabrane plaćenog oglašavanja, nema nikakve vrste preuranjene kampanje. Novim izmjenama je proširen period nadležnosti CIK-a u vezi sa ponašanjem političkih subjekata, a iz CIK-a najavljuju da je od danas pa sve do potvrđivanja rezultata zabranjeno korištenje govora mržnje, sprečavanje novinara da obavljaju dužnosti i korištenje djece u političke svrhe.

Nije dozvoljeno korištenje pozicije rukovodioca organa ili ustanove za promociju svog subjekta ili kandidata, a CIK će prvi put moći sankcionisati političke subjekte zbog širenja dezinformacija o izbornom procesu. U slučaju plasiranja takvih informacija, CIK je ovlašten da pokrene postupak i izrekne sankcije, dok su politički subjekti također dužni ukinuti sve promotivne materijale 15 dana nakon izbora.

Mediji mogu informisati o aktivnostima zvaničnika, ali bez navođenja njegove stranke ili kandidature na izborima.

Kada je riječ o izbornim komisijama i biračkim odborima također postoje neke novine koje je donio Schmidt, a odnose se na to da CIK mora sam pronaći 12.000 predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora, koji su politički nezavisni.

"Bitna novina na ovim izborima je i sam način glasanja, birači mogu označiti najviše tri kandidata na jednoj listi koju odaberu. Ako su označena više od tri kandidata, smatra se da je lista dobila važeći glas, ali se preferencijalni glasovi neće brojati", pojasnila je Hadžiabdić.

Planiran je i pilot projekat sa izbornim tehnologijama, tačnije četiri takva projekta na otprilike 10 posto biračkih odbora u BiH, od kojih će tri biti provedena uz finansijsku pomoć međunarodnih partnera.

"Prvi pilot projekat je na biračkom mjestu i provodi se uz podršku Delegacije EU, u 10-ak općina i 165 biračkih mjesta. Drugi pilot je upotreba optičkih skenera, to jeste automatsko prebrojavanje listića. Planiran je u šest općina na 145 biračkih mjesta. Treći projekat je biometrijska identifikacija birača, uz podršku OSCE-a, na svim biračkim mjestima u Brčko distriktu", pojasnila je Hadžiabdić.

Za četvrti pilot projekat prvo je potrebno da novac odobri Ministarstvo finansija BiH, a bio bi proveden također u 10 općina.

"Proces glasanja će biti jedinstven i jednoobrazan, glasat će se uz pomoć papira i olovke svugdje, ali će se uporedo raditi i pilot projekat", naglasila je Hadžiabdić.

CIK će povodom lokalnih izbora objaviti i posebnu internet stranicu na kojoj će biti dostupne sve informacije o predstojećim izborima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo