12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.05.2024 / 18:30 Politika - Američki zvaničnik

Escobar uoči odlaska s funkcije govorio o BiH: Rusija koristi probleme

Escobar uoči odlaska s funkcije govorio o BiH: Rusija koristi probleme
Gabriel Escobar / Agencije
Danas je održan online press brifing sa zamjenikom pomoćnika sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove Gabrielom Escobarom.

Escobar je medije upoznao sa svojim odlaskom sa ove funkcije te kazao da je to trebao biti dvogodišnji mandar, ali da je ranije tražio da ostane još godinu dana, jer je tada zaista vjerovao da će do kraja ove godine biti više napretka u Ohridskom sporazumu.

- U Bosni i Hercegovini smo vidjeli neke korake ka većoj funkcionalnosti i imali smo ogroman uspjeh u pozivu da Bosna i Hercegovina postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. I mi ćemo nastaviti da radimo sa strankama na terenu, političkim strankama, civilnim društvom i drugima kako bismo iskoristili tu historijsku priliku, rekao je on.

Na pitanje o tome šta bi uradio drugačije u Bosni i Hercegovini, Escobar je rekao da "zavisi koliko daleko u prošlost možemo otići".

"Da smo mogli otići dovoljno daleko do 1991. godine, trebali smo učiniti više da zaustavimo krvavi građanski rat. Trebali smo učiniti više tokom rata da podržimo nevine žrtve. Trebali smo učiniti više da spriječimo neke od zvjerstava koja su se dogodila. Ali kada se to dogodilo, Dayton je bio najbolja prilika koju smo imali da zaustavimo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata", rekao je i dodao:

"Tako da je teško reći šta – šta je bilo moguće, a šta bi bilo moguće. Ono što je važno je da ne gledamo u prošlost, već da gledamo u budućnost. Dakle, Bosna i Hercegovina, dosljedno sam ohrabren kvalitetom nove generacije lidera koji su spremni iskoristiti historijsku priliku da Bosnu i Hercegovinu prebace u Evropu kao punopravnu i cijenjenu članicu euroatlantske zajednice. I mislim da bi to trebala biti poenta, da gledajući naprijed, kada dobijemo novu generaciju lidera, Bosna i Hercegovina će napredovati".

Novinari iz Crne Gore konstatovali su da se "Vlada Crne Gore još nije izjasnila da li će podržati rezoluciju o Srebrenici u UN, ali su izjavili da će partnerski sa Sjedinjenim Državama će tražiti izmjene rezolucije".

"Pa, gledajte, zaista ne bi trebalo da postoji podjela u Evropi oko ovoga. Genocid u Srebrenici je bio činjenica. Sada se u rezoluciji ne pominje nijedna država, nijedna etnička pripadnost, ne spominje se čak ni Republika Srpska. I tako jednostavno podsjeća ljude da je to historijska činjenica. I u vrijeme kada vidite porast poricanja genocida u regiji i veličanja ratnih zločinaca, susponzori vjeruju da je to bio važan trenutak da se pojača obilježavanje ovog historijskog događaja i osiguraju sredstva za obrazovanje", rekao je Escobar i dodao:

"Tako da to zaista ne bi trebao biti izazov jer ne izdvaja nijednu državu, nijednu etničku pripadnost ili bilo koga osim zločinaca koji su počinili to djelo. Dakle, što se tiče amandmana, Crna Gora je punopravna i cijenjena članica Ujedinjenih nacija i znam da jesu – neformalno smo vidjeli amandmane koje su oni predložili. Ali oni rade direktno sa saradnicima rezolucije i to je ispravan način. Crnoj Gori ne treba posrednik. Crna Gora je cijenjena članica UN i njen glas se može čuti od strane partnera".

Upitan je i "šta je jedna stvar koju američka vlada i vlade EU mogu garantovati Kosovu da Kosovo – Kosovo neće biti opterećeno u budućnosti kao što je Bosna i Hercegovina danas?"

"Pa, vidi, reći ću ti jednu stvar o Kosovu. Uvijek sam vjerovao da Kosovo može veoma brzo da napreduje na evropskom putu. Kosovo ima gotovo jednoglasnu podršku za evropske integracije i članstvo u NATO-u. Njegove institucije su mlade. Oni su moderni. Otvoreni su za reformu. A Ustav Crne Gore garantuje puna prava svakom članu, svakom građaninu zemlje, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Sada je izazov što se to ne provodi uvijek. Ali vjerujem da postoje neki lideri u zemlji koji imaju viziju multietničkog, demokratskog građanskog društva potpuno integrisanog sa – u Evropsku uniju. To nije bio slučaj u Bosni 1995. godine, a zapravo je evropsko proširenje još uvijek bila vrlo nova ideja. I tako na mnogo načina obećanja koja se mogu dati Kosovu nisu bila dostupna Bosni u to vrijeme. Ali ja mislim da praćenjem evropskog puta i koordinacijom sa evropskim partnerima, Kosovo može izuzetno napredovati na svom putu ka Evropi", rekao je.

On je još dodao da je njegova tvrdnja oduvijek bila da bi bilo pogrešno gledati na Rusiju kao na uzrok problema na Balkanu.

"Rusija koristi probleme na Balkanu, ali problemi su oni koji postoje zadnjih 25 godina. I rješavanjem problema, mislim da zatvaramo mogućnosti Rusiji da napravi nestašluke u regionu, ali oni će pokušati. To je definitivno slučaj", rekao je Escobar.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo