16°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 13:45 Muzika i Film - Oduvijek u srcu Evrope

Svjetski DJ-evi dolaze u BiH povodom obilježavanja Dana Evrope 2024.

Svjetski DJ-evi dolaze u BiH povodom obilježavanja Dana Evrope 2024.
Foto: FENA

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa festivalima “Freshwave”, “Garden of Dreams”, “From Herz With Love” i agencijom “Zeus Agency” 11. maja organizuje nastupe svjetski poznatih DJ-eva povodom obilježavanja Dana Evrope 2024. u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli pod krilaticom “Oduvijek u srcu Evrope”.

Dan Evrope najvažniji je praznik Evropske unije koji se tradicionalno obilježavanja sa građanima širom Bosne i Hercegovine te je organizacija ovih događaja koji će se održati simultano u četiri grada rezultat saradnje i predanosti muzičkih festivala i organizacija iz BiH, koji će uz podršku Evropske unije publici omogućiti događaje koji slave slobodu, različitost i zajedništvo.

Šef Odjela za komunikacije Ureda EU u BiH Ferdinand Koenig kazao je na današnjoj konferenciji za medije da Evropska unija na Dan Evrope slavi ujedinjenje i pobjedu nad fašizmom, te da projekat Evropske unije neće biti gotov dok u evropskoj porodici ne bude i Bosna i Hercegovina.

Naveo je da će u četiri bh. dana sinhronizovano nastupiti čak 19 izvođača, te da će njihovi nastupi povezati mlade diljem BiH i na taj način će svi zajedno proslaviti evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

DJ Oxia nastupit će na Kastelu u Banjoj Luci, Henry Saiz dolazi u Sarajevo na plato ispred Pozorišta mladih, Musumeci u Omladinski kulturni centar Abrašević u Mostaru, dok će u Tuzli na Sonom trgu nastupiti regionalni super bend Nipplepeople.

Predstavnik festivala “Freshwave” Banja Luka Danijel Dakić ističe da je vrijeme da organizatori festivala u BiH pokažu da mogu podići scenu na jedan veći nivo, te da je ovaj događaj najbolji način da se to učini.

Rame uz rame sa svjetskim zvijezdama na ovim događajima će nastupiti i najbolji artisti iz Bosne i Hercegovine: After Affair, Nebs Jack, Andrej Jelić i drugi kako bi upotpunili program i osigurali dan i noć za pamćenje.

Predstavnik festivala “Garden of Dreams” iz Sarajeva Renad Čelik kazao je da na ovaj način mladi iz BiH, okupljeni oko četiri organizacije, šalju istu poruku Evropi koju ona šalje nama, a to je da možemo zajedno.

Program u Banjaluci na Kastelu počinje u 12.00 i trajat će do kasnih večernjih sati, program u Mostaru počinje u 19.00, u Sarajevu u 19.30 dok u Tuzli u 18.00. Ulaz na sve događaje je besplatan.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo