18°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 14:06 BiH - Evropski pokret u BiH

Plakalo: Dan Evrope obilježavati kao državni praznik

Plakalo: Dan Evrope obilježavati kao državni praznik
Foto: FENA

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo čestitao je danas građanima Bosne i Hercegovine 9. maj, koji se obilježava kao Dan Evrope, te naglasio kako bi ovaj datum trebao da bude motiv za donošenje i usvajanje državnog zakona o praznicima.

Devetog maja 1950. godine, francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je plan za novu političku saradnju u Evropi, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", što je predstavljalo preteču za osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, koju danas poznajemo kao Evropsku uniju.

- S obzirom da je Bosna i Hercegovina dobila pregovarački status, te ukoliko uzmemo u obzir da težimo integraciji sa Evropskom unijom i punopravnom članstvu, 9. maj bi se trebao početi obilježavati kao državni praznik u cijeloj Bosni i Hercegovini, te bi se jednom takvom odlukom svakako pokazala dodatna odlučnost i poslala snažna poruka institucijama Evropske unije kolika je važnost integrisanja Bosne i Hercegovine i njenih građana unutar Evropske unije za samu Bosnu i Hercegovinu - naglasio je Plakalo u saopćenju za javnost.

Međutim, navodi, s obzirom da ne postoji konsenzus za donošenje i usvajanje državnog zakona o praznicima, upravo deveti Maj koji može biti vezivno tkivo za sve unutar Bosne i Hercegovine, bi trebao da bude motiv za jedan takav zakon, koji bi pokazao da je moguće da se unutar Bosne i Hercegovine napravi iskorak te da se 9, maj obilježava kao državni praznik u cijeloj Bosni i Hercegovini, što bi itekako potvrdilo punu opredijeljenost Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

- Vjerujem da upravo ovaj datum može poslužiti kao temelj za razgovore i eventualne dogovore vezane za državni zakon o praznicima, iako su to kompleksne i osjetljive tematike, bilo bi itekako pohvalno i pozitivno kada bi se razgovori vezani za državni zakon o praznicima vodili upravo Danom Evrope koji je zasigurno prihvatljiv praznik i datum za sve u Bosni i Hercegovini. Ako je jednoj Francuskoj i Njemačkoj nakon ratnih sukoba u kojima su bile te zemlje, bilo moguće naći zajednički stav i tako zapravo pokrenuti današnju uniju koju poznajemo, onda bismo se upravo danas trebali ugledati na te države, i na tu 1951. godinu kada je nedugo nakon drugog svjetskog rata, započet jedan od najvećih međuvladinih, nadnacionalnih, ekonomskih i političkih projekata u svijetu koji danas sa svojim nazivom Evropska unija, predstavlja visoke standarde uređenih društava i država, čemu svakako Bosna i Hercegovina, bar po opredjeljenostima svih političkih predstavnika po pitanju EU integracija teži - istakao je Plakalo.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo