18°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 15:17 Svijet - David Cameron

Potrebna čvršća vanjska politika u svijetu opasnijem 'nego što je većina nas ikada znala'

Potrebna čvršća vanjska politika u svijetu opasnijem 'nego što je većina nas ikada znala'
Foto: FENA

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pozvao je u četvrtak druge članice NATO-a da ispune obećanja da će potrošiti dva posto BDP-a na odbranu, rekavši da je potrebna čvršća vanjska politika u svijetu opasnijem "nego što je većina nas ikada znala".

U opsežnom govoru koji se dotakao njegovog premijerskog perioda 2010-16, Cameron je rekao da Zapad testiraju Iran, Rusija i Kina između ostalih i da nacije moraju pokazati hrabrost ili dozvoliti "našim protivnicima (da)...pišu našu budućnost za nas“.

Sa planom od šest tačaka, Cameron, kojeg je premijer Rishi Sunak vratio u vladu u novembru, rekao je da Britanija mora dati prioritet sigurnosti, biti hrabrija, čvršća, realistična i nemilosrdno praktična.

- Mi smo u bitci volje. Svi moramo dokazati da su naši protivnici u krivu - Britanija, i naši saveznici i partneri širom svijeta - rekao je Cameron publici u britanskom Nacionalnom centru za cyber sigurnost.

- Na predstojećem samitu NATO-a moraju se vidjeti svi saveznici na pravom putu da ispune svoje obećanje dato u Velsu 2014. kako bi došli do tih dva posto. I onda moramo brzo krenuti da uspostavimo 2,5 posto kao novo mjerilo za sve NATO saveznike - kazao je on.

On je pozdravio Sunakovo obećanje da će povećati britansku potrošnju na odbranu na 2,5 posto BDP-a do 2030. godine - što iznosi dodatnih 75 milijardi funti (94 milijarde dolara) u narednih šest godina - i rekao da je od vitalnog značaja dati prioritet sigurnosti protiv Kine, Rusije i Irana.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo