18°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 16:47 BiH - Federalni ministar

Isak na otvorenju Muzeja 'Valter brani Sarajevo': Takvim projektima čuvamo kulturu sjećanja

Isak na otvorenju Muzeja 'Valter brani Sarajevo': Takvim projektima čuvamo kulturu sjećanja
Foto: FMUP
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je na svečanom otvaranju Muzeja „Valter brani Sarajevo“ ...

... u prostoru Bistričke stanice rekao da film "Valter brani Sarajevo" predstavlja kultno djelo naše kinematografije, simbol grada Sarajeva i na neki način simbol jednoga vremena.

Dodao je da je Muzej „Valter brani Sarajevo“, filmski muzej posvećen, istoimenom slavnom partizanskom filmu te da ovakvim projektima čuvamo kulturu sjećanja, kako na historijske događaje iz naše prošlosti, tako i na velika imena naše kulture i umjetnosti. Ta uloga i misija je važna za nas, ali i za generacija koje će doći iza nas.

Muzej je kao projekat Filmskog centra Sarajevo otvoren 6. aprila 2019. godine u ulici Dženetića Čikma. Premještanje na novu lokaciju otvorilo je mogućnosti za kreiranje dodatnih i novih muzejskih elemenata koji su rađeni u posljednjih pola godine, a nastavit će se i nakon otvaranja muzeja.

Sama postavka muzeja urađena je kroz rekonstrukciju scena i drugih elemenata iz filma korištenjem scenografskih elemenata, voštanih figura redatelja i glavnih junaka iz filma, kostimografije, rekvizita, pratećeg materijala i audio-vizualnih tehnologija. Autor ideje i koncepta muzeja je filmski redatelj Jasmin Duraković, a na postavci muzeja radio je veliki broj profesionalaca iz filmske i kreativne industrije Sarajeva i BiH, saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo