18°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

09.05.2024 / 19:33 Svijet - Poruka Bijele kuće

Izrael neće poraziti Hamas velikom operacijom na Rafah

Izrael neće poraziti Hamas velikom operacijom na Rafah
Foto: X
Američki predsjednik Joe Biden vjeruje da velika operacija u Rafahu od strane Izraela neće unaprijediti cilj te zemlje da porazi palestinsku militantnu grupu Hamas u Gazi, objavila je Bijela kuća u četvrtak.

"Napad na Rafah, po njegovom mišljenju, neće unaprijediti taj cilj", rekao je glasnogovornik John Kirby na brifingu za novinare.

Kirby je rekao da je Hamas bio pod velikim pritiskom Izraela i da sada postoje bolji načini da se krene za onim što je ostalo od rukovodstva grupe od operacije sa značajnim rizikom za civile.

"Argument da se nekako udaljavamo od Izraela ili nismo voljni da im pomognemo da poraze Hamas jednostavno nije u skladu s činjenicama", kazao je on.

Trenutna runda pregovora u Kairu oko mogućeg sporazuma o oslobađanju talaca završena je bez očiglednog rješavanja razlika, rekao je u četvrtak visoki izraelski zvaničnik. Izrael će nastaviti sa svojom operacijom u Rafahu kako je planirano, dodao je zvaničnik.

"Još uvijek vjerujemo da postoji put naprijed, ali će biti potrebno neko vodstvo na obje strane. I bit će potrebno malo moralne hrabrosti s obje strane da konačno naiđemo na taj sto i potpišemo ovaj dogovor", kazao je Kirby.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo