12°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

10.05.2024 / 16:39 BiH - Tradicionalna manifestacija

'Dani jagodastog voća' u Čeliću okupili proizvođače, privrednike, udruženja građana...

Općina Čelić od danas do 12. maja domaćin je tradicionalne manifestacije "Dani jagodastog voća" koja je okupila proizvođače, privrednike, turističke radnike, udruženja građana i druge subjekte.

Organizatori ovogodišnje manifestacije su Općina Čelić i Zemljoradnička zadruga „Poljopromet“ Čelić, a generalni jedan od generalnih pokrovitelja je Vlada Tuzlanskog kantona čija je delegacija danas prisustvovala otvaranju sajma.

„Činjenica da, kada neko reklamira svoju jagodu, na njoj napiše 'Čelićka, najbolje pokazuje koliko je jagoda sa ovih prostora sama po sebi brend, a taj brend prisutan je, ne samo u našem kantonu, nego kako u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, ali i van Bosne i Hercegovine. Imajući to u vidu svake godine Vlada Tuzlanskog kantona realizuje program podrške poljoprivrednim proizvođačima, među kojima je i podrška za proizvođače jagode", rekao je Fedahija Ahmetović, ministar poljoprivrede TK.

On je podsjetio da je su sa oko 2,3 miliona KM pomognuti poljoprivrednici sa područja Čelića, a za proizvodnju jagode u zaštićenom prostoru u 2023. godini izdvojeno je više od 1,1 milion KM, za proizvodnju sadnica jagodičastog i bobičastog voća u iznosu više od 100.000 KM, za proizvodnju krošnjastog voća više od 300.000 KM, za sufinansiranje nabavke plastenika visokih tunela 227.500KM.

Osim toga, za proizvodnju jagodičastog voća na otvorenom 3.320 KM.

Osim sajamskog izložbenog dijela, ova mnifestacija obuhvata i stručna savjetovanja za poljoprivrednike, sportski, kulturni i zabavni program.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo