13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

11.05.2024 / 13:23 Politika - Hrvatski predsjednik

Milanović: HDZ-ov prijedlog o Izbornom zakonu neće proći

Milanović: HDZ-ov prijedlog o Izbornom zakonu neće proći
Screenshot

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravi u posjeti BiH, u Tuzli i Brčkom. U izjavi za medije Milanović je govorio o putu BiH ka EU, HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona, kao i o Ursuli von der Leyen.

Hrvatske ratne brigade iz vremena agersije na Bosnu i Hercegovinu, koje su se nalazile u Tuzli i Brčkom, su primjer dobre i razumne saradnje sa Armijom RBiH.

"Nije bilo idealno, bilo je teško, prostor je odbranjen, bilo se na rubu sukoba, ali do njega nije došlo. Razum i pamet određenih ljudi su pretegnuli na bolju stranu i toga se treba sjećati i obilježavati. Ovo je dobar dio naše zajedničke historije", kazao je Milanović.

Novinari su pitali Milanovića šta očekuje od HDZ-a i Domovinskog pokreta kada je riječ o položaju Hrvata u BiH.

Milanović je kazao da od HDZ-a ne očekuje ništa, dok Domovinski pokret mora usaglasiti da li će se baviti politikom ili ne.

"Nemam nikakva očekivanja, a da pri tome ne mislim na dobra ili loša. HDZ nije napravio ništa. Ovo je država Hrvata, Srba i Bošnjaka ili Bošnjaka, Srba i Hrvata. Moraju biti ravnopravni. Moraju imati pravo izbora svojih nacionalnih predstavnika i to je tako. To možda nije idealno, ali je tako. U tom pogledu HDZ nije napravio apsolutno ništa i neće napraviti. Tu ću stati jer sam u stranoj državi. Domovinski pokret ako ih želi pritegnuti – može."

"Odnosi sa BiH i status Hrvata su također pitanje nacionalne sigurnosti Hrvatske. Ne oružane, ne rata, ovo je mirna zemlja, ali je pitanje hrvatskih nacionalnih interesa.

Hrvati ne mogu birati svog člana Predsjedništva i to treba promijeniti, vratiti na tvorničke postavke", kazao je Milanović.

Na pitanje novinara o izmjenama Izbornog zakonu i konstataciju da HDZ-ov prijedlog nije prošao, Milanović je rekao da neće ni proći.

Na pitanje da li Milanović zastupa stavove HDZ-a kada su u pitanju ove izjave Milanović je odgovorio: To nisu stavovi HDZ-a BiH, to su stavovi svih Hrvata u BiH. Ne znam nikog ko ne bi bio za to. To su stavovi većine u Hrvatskoj, ali za to se neko treba zauzeti i nametnuti kao temu razgovora.

- Hrvatska je članica NATO-a i EU, barem je bila, kada sam je ja uveo kao premijer, formalno, deklarativno, i to je prostor za pomoć drugima, pa i BiH, ali Boga mi i sebi, dodao je Milanović.

Ursula von der Layen je izjavila da je BiH na dobrom putu ka EU, ali da RH može pomoći na tom putu.

Milanović je kazao da se Von der Leyen tu ništa ne pita, da nije ništa napravila, niti prethodna hrvatska vlast.

- Ne vidim načina da ona i dalje bude predsjednik Evropske komisije, kazao je Milanović.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo