7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.05.2024 / 08:05 Zanimljivosti - Svira violinu, klavir i bunjeve

Ko je Nemo, pobjednik Eurosonga?

Ko je Nemo, pobjednik Eurosonga?
Foto: Eurovision

Predstavnik Švicarske Nemo Mettler koji je na Eurosongu suvereno izveo moćnu pjesmu "The Code", inspirisanu i svojim stvarnim životom, bio je cijelo vrijeme najozbiljnija konkurencija Baby Lasagni.

Baby Lasagnu je favorizirala milionska publika, Nema žiri.

Nemo je privukao pažnju svime: vokalnim sposobnostima, pjesmom, stylingom, spolnom nedefiniranošću. Bio je sve što Eurosong traži od pobjednika.

Ko je Nemo Metter?

Nemo (25) je švicarski muzičar, pjevač i reper, koji se deklarira kao nebinarna osoba, odnosno ne deklarira se kao ni muško ni žensko, već kao "they/them", odnosno "oni". Pohvaliti se može umijećem sviranja violine, klavira i bubnjeva.

Stvara žanrove rapa, hip hopa i popa. Izdao je tri EP-a na njemačkom i engleskom jeziku, a prije eurovizijske "The Code", najuspješnija mu je bila pjesma "Du" iz 2017. Natjecao se u showu "The Masked Singer", gdje je završio na petom mjestu.

Švicarska nije imala izbor za pjesmu koja će ih predstavljati na Eurosongu, već je "The Code" izabran interno. Prijavile su se 472 pjesme, a pobjedničku su birala tri žirija: žiri švicarske publike, žiri međunarodne publike i međunarodni stručni žiri od 25 članova.

"The Code govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba", objasnio je Nemo.

"Nevjerojatna je čast moći predstavljati Švicarsku na Eurosongu. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao queer osobi vrlo važno zauzeti se za cijelu LGBTQIA+ zajednicu" - isticao je Švicarac u puno navrata.

U intervjuu za Eurovoix, Nemo je objasnio što je za njega značilo učestvovati kao nebinarni umjetnik.

"Ono što sam želio učiniti je reći ljudima koji nisu binarni, trans, što god, da su savršeni takvi kakvi jesu. Nastup na Euroviziji to mi omogućava.

Za mene nije bilo važno samo pojaviti se i izvesti svoju pjesmu, nego i govoriti o tome da nisam binaran, govoriti o iskustvu pronalaženja pravog sebe i izlaženja... to je velika privilegija koju imam i koju želim koristiti."

Stihovi Nemove pjesme kazuju: "Završio sam s igrom igara, razbijam ove okove...", "Bio sam do pakla i natrag, da bih pronašao sebe razbio sam kod...".

Koliko god ga inspiriše muzika, toliko strastveno voli i modu. Mediji su ga uočili već na eurovizijskom "pre-partyju" u Madridu, a uvidom u njegov profil na Instagramu, jasno je da je taj aspekt izražavanja Nemu jako važan.

Tokom boravka u Mexico Cityju, Nemo je posjetio muzej Fride Kahlo, koja mu je također velika inspiracija.

Švicarska je, inače, pobijedila na Euroviziji 1956. i 1988. godine.

Upravo 1956. zbilo se prvo izdanje onoga što je postalo kultno takmičenje, Izbor za pjesmu Eurovizije, a domaćin je bila Švicarska, takmičenje je održano u Luganu. Trijumfirala je švicarska pjevačica Lys Assia s pjesmom "Refrain".

Svjetski slavna Céline Dion donijela je Švicarskoj pobjedu na Eurosongu 1988. s pjesmom "Ne partez pas sans moi". U to vrijeme natjecatelji nisu morali biti ujedno i državljani zemlje koju su predstavljali, Celine je rođena i živjela u Kanadi.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo