17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

13.05.2024 / 21:19 Politika - Okončan sastanak

Čović: Dogovoren izbor sudije Ustavnog suda BiH

Čović: Dogovoren izbor sudije Ustavnog suda BiH
Foto: FENA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović večeras je, nakon sastanka sa liderima partnerskih stranaka na nivou BiH, kazao da proračun mora biti usvojen "ako hoćemo dobiti sredstva ili pristupiti sredstvima koje EU daje za područje zapadnog Balkana".

- Bez proračuna to ne možemo raditi. A to smo kao normalna parlametarne većina trebali uraditi prije šest mjeseci - kazao je Čović.

Smatra da nema ni jedne prepreke da proces približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji dinimiziramo "posbno u ovom vremenu kad niko za nas neće biti zainteresiran".

- U EU su izbori koji će se okočati za mjesec dana, pa će onda trebati nekoliko mjeseci da se to na neki način uspostavi i kardovski profunkiconira - dodao je lider HDZ-a.

- Smatram da mi bar jendnom u sedam do deset dana trebamo sjediti na ovakav način i razgovarati. Danas u Vijeću ministara možemo raditi normalnio izuzev par tema, koje redovno skidamo sa dnevnog reda. Nije bilo ni jednog razloga da na zadnjoj sjednici Vijeća ministara ne bude i Izborni zakon i Zakon o sudovima, kako bi se o njima raspravljalo. Nažalost Dom naroda ne funkcionira, ne možemo o tome šutiti. Ne možemo biti taoci jedne odluke SDA koja je dalje stvorila ambijent u kojem više nema potrebe da iko saziva sjednice – kazao je Čović.

Lider HDZ-a se nada da će već sutra sjesti i razgovarati sa partnerima iz Federacije.

- Većinu smo stvari priveli karaju. Nadamo se da ćemo imati suca Ustavnog suda BiH za nekoliko dana. Tražimo rješenje i razgovaramo i mislim da bi takvu klimu trebalo prenijeti na Vijeće ministara. U narednih sedma do 10 dana opet ćemo imati sastanak i molim da sve ono što dogovorimo to i provedemo - kazao je Čović.

Na pitanje o tzv. „crvenim linijama“ lider HDZ-a je kazao da je to "imaginarna forma od trenutka do trenutka".

- Sve ono što je uklopivo u Ustav domovine BiH za mene je okvir u kojem trebamo tražiti rješenje i za Izborni zakon, i Zakon o sudu i svaki drugi zakon. Svima onima koji se zaklinju u BiH, ustavno domoljublje nek to bude mjera. Okvir je veopma jasan, Ustav nema ko promijeniti, koliko ja vidim. Mi kao predstavnici hrvatskog naroda imamo te svoje zamišljene crvene linije ispod kojih nećemo ići, a to su konstituivnost, jednakopravnost, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda - kazao je Čović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo