13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

14.05.2024 / 15:00 Svijet - Tbilisi

Tučnjava opozicije i većine u gruzijskom parlamentu: Vlasti 'prodale zemlju Rusiji'?

Tučnjava opozicije i većine u gruzijskom parlamentu: Vlasti 'prodale zemlju Rusiji'?
Foto: X
U parlamentu Gruzije izbila je tučnjava između poslanika opozicionih partija i parlamentarne većine tokom razmatranja nacrta zakona o stranim agentima, prenose gruzijske televizije.

Poslanici parlamentarne većine, nezadovoljni govorom opozicionog poslanika Levana Habejšvilija, koji je optužio aktuelne vlasti da su "prodali" Gruziju Rusiji, pokušali da se fizički obračunaju sa njim. Jedan od poslanika bacio je flašu na Habejšvilija. Uključile su se i poslanice.

 


Sjednica je poslije sukoba nastavljena, prenosi Interfaks.

Gruzijski parlament usvojio je u utorak u trećem i posljednjem čitanju zakon koji je izazvao podjele u zemlji i višesedmične masovne proteste. Zakon zahtijeva od medija, nevladinih organizacija i drugih neprofitnih organizacija da se izjasne kao da "slijede interese strane sile" ako se više od 20 posto finansiraju sredstvima izvan Gruzije.

Kritičari su to nazvali prijetnjom domaćim slobodama i težnjama zemlje da se pridruži Evropskoj uniji. Oni su također napravili poređenja sa pravilima koja su uvedena u Rusiji poslednjih godina.

Zakon je usvojen sa 84 glasa za i 30 protiv, iako prilično veliki udio od 150 poslanika nije glasao.

Nekoliko političara iz Gruzijskog sna i opozicije moglo se vidjeti kako guraju jedni druge i povremeno gestikuliraju tokom burne debate.

Nacrt zakona je gotovo identičan onom koji je prošle godine iznijela vladajuća partija Gruzijski san, a koji je kasnije povukla usred javnih protesta.

Ovi protesti su se ponovo pojavili i prilikom drugog pokušaja, ali vlada premijera Iraklija Kobakhidzea ostala je pri svojim planovima. Međutim, predsjednica Salome Zourabichvili rekla je za DW prošlog mjeseca da planira staviti veto na zakon. Ako se to dogodi, parlament ima moć da posljednjim glasom poništi njen veto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo