17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

14.05.2024 / 22:37 Regija - Video

Kosovo: Zaplijenjena veća količina naoružanja u Zvečanu, uhapšen bivši policajac

Kosovo: Zaplijenjena veća količina naoružanja u Zvečanu, uhapšen bivši policajac
Foto: RSE

Zvaničnici policije Kosova su saopćili večeras da su u u okolini Zvečana, prema mjestu Rudare, zaplijenjene "značajne količine oružja" za koje se sumnja da je tu ostalo poslije napada 24. septembra 2023. u Banjskoj, u opštini Zvečan.

Direktor Policije Kosova Gazmend Hodža i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja su saopćili da je to oružje zaplijenjeno u racijama.

„Iskorjenjujemo zločinačke ostatke Milana Radoičića sa sjevera naše zemlje“, poručio je danas u sjevernom dijelu Mitrovice kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, koji je u policijskoj stanici zajedno sa direktorom KP, predstavio novu zapljenu naoružanja, municije i druge oprem

Hodža je tokom obraćanja javnosti rekao da je policija dobila informacije od građana i Kosovske obavještajne agencije (KOA).

U operaciji je pronađeno 1.588 komada municije, 10 pušaka, 62 ‘šok-bombe’, 1,5 kilograma plastičnog eksploziva, dvogled, četiri radio veze, 1 prigušivač, 33 napunjena šaržera i 8 praznih, 7 maski, panciri, jedna uniforma srpske vojske, deset uniformi Kosovske policije, odnosno gornji dijelovi, oprema za dron i rezervni dijelovi za oružje, kazao je.

Osim toga tu su i radio veze, noževi, optički uređaji, ručna bomba, dogled, jedna kapa na kojoj piše „BIA“. Uz sve ovo priložena je i srpska zastavica. Većina pronađenih pušaka je AK-47.

Jedna osoba, bivši pripadnik kosovske policije, privedena je na razgovor, jer se sumnja da je povezan sa oružjem koje je pronađeno u blizini njegove kuće.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo