17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

15.05.2024 / 10:32 BiH - Traže povećanje

Savez penzionera počeo sjednicu: Nismo zadovoljni!

Savez udruženja penzionera FBiH počeo je redovno zasjedanje na Ilidži.

Jakub Belkić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH, kaže da je današnja sjednica četvrta po redu.

“Odnosi se na izvještaj o radu za prošlu godinu, sa dnevnim redom o usvajanju dokumenata o izvršenju planova za prošlu godinu i planovi za 2024. godinu. Između ostalog, udarna pitanja će biti vjerovatno oko povećanja penzija, lošeg životnog standarda penzionera, u osnovi ono na šta se ljudi uvijek žale”, kaže on.

Kaže da su za prošlu godinu rezultati rada su dobri.

“Ove godine, ukupno povećanje iznosilo je za redovno usklađivanje 6,55 posto. U prošloj godini smo imali veći procenat usklađivanja i imali smo i vanredno i redovno usklađivanje. Ove godine smo dobili 6,55 posto, na šta mi imamo primjedbe, da ćemo zajedno sa nadležnim ministarstvom raditi na tome da se iznađe rješenje da se taj procenat poveća.  Uslovi života su znatno teži u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine smo bili zadovoljni povećanjem, jer je ono pratilo troškove života, BDP...", kaže Belkić.

Haso Halilović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera TK i zamjenik predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH i delegat u skupštini iz Udruženja Kalesija poručuje da je “godina okončana onako kako je okončana”.

“Bilo je i dobrih stvari, ali je 2024. krenula izuzetno teško sa problemima, sa nerješavanjem zahtjeva koje smo upućivali prema Vladi Federacije i mi ćemo na današnjoj sjednici Skupštine izaći sa nekoliko zaključaka - prvi od zaključaka jeste da ćemo tražiti hitnu izmjenu zakona o PIO i članu 79, 80, 140, 147, prvenstveno članu 80 da bi mogli omogućiti vanredno usklađivanje penzija, da bi član 80 koji je sad ograničen sa rastom BDP-a i troškova života liberalizovali da bi omogućili vanredno usklađivanje penzija. Drugi naš zahtjev jeste, u okviru toga, povećanje penzija, odnosno, usklađivanje penzija bar do rasta plata koje su bile u prošloj godini 13,6 posto. Sljedeći naš zaključak jeste da tražimo jednokratnu novčanu pomoć koju ne vežemo sa izmjenama i dopunama zakona i ne vežemo je sa vanrednim usklađivanjem penzija, nego za troškove života i nesređene stvari koje se dešavaju u društvu”, kaže on.

Halilović navodi da je sljedeći problem socijalna politika.

“Tu imamo određene stvari prisutne - ekstremni udar na standard penzionera kada je u pitanju veliki rast cijena energenata. Prvog marta je došlo do poskupljenja uglja, od 50 do 80 KM. Penzioner, sa sadašnjom minimalnom penzijom, može da kupi dvije i po tone uglja. To je sramota. Sljedeće najavljeno - povećanje električne energije, to je po dva osnova - to je udar na građane, a prvenstveno na penzionere. Mi smo protiv toga dok se ne obezbjedi ekonomsko stabilna situacija da se ide na to. Ako se bude išlo do korekcije cijena električne energije, a mi vjerujemo da će vlast ono što je naumila i da sprovede. Naš je prijedlog da se limit sa 286 kW podigne bar na 700 kW, jer, otprilike, u prosjeku svako domaćinstvo troši između 500 i 700, da ne kažnjavamo ovo. Jer, struja, voda i hrana je život penzionera. U okviru toga, to je sljedeći naš zahtjev koji treba da razmatraju", navodi Halilović.

Sjednici prisustvuje i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo