8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

15.05.2024 / 12:16 Ostali sportovi - Foto

U Sarajevu počeo posljednji ciklus stonoteniskih kvalifikacija za Olimpijadu

U Sarajevu je u organizaciji Stonoteniskog savez Bosne i Hercegovine, počeo posljednji ciklusa evropskih kvalifikacija za Olimpijske igre, koje se ove godine održavaju u Parizu.

Turnir će se svakodnevno igrati u terminima od 9.30 do 21.30 sati. Kvalifikacije na Ilidži trajat će do nedjelje, 19. maja, kada je završni dan ovog takmičenja i kada će biti poznato svih 10 posljednjih putnika u stonom tenisu za Olimpijske igre u Parizu.

Predsjednik STSBiH Mirsad Pajević jučer je na pres-konferenciji kazao da će u olimpijskim kvalifikacijama ukupno učestvovati 43 stonotenisera i 36 stonoteniserki.

- Ovo je jedan od najvećih sportskih događaja koje organizuje STSBiH. Ovu priliku smo dobili u konkurenciji nekoliko evropskih zemalja. Radili veoma marljivo i mislim da je sve spremno za početak takmičenja. Kvalifikacima će prisustvovati i najviši zvaničnici Evropske stonoteniske asocijacije – kazao je Pajević.

Generalna skretarka STSBiH i direkorica turnira Amela Mujezinović kazala je da su ponosni na organizaciju turnira, te da su u Sarajevo doputovala najveća imena stonoteniskog sporta u Evropi.

Na završnim kvalifikacijama na Ilidži, nastupit će ženska i muška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koje će imati po dva predstavnika.

Za mušku reprezentaciju nastupaju Benjamin Zijadić i Nikola Mihailović, predvođeni selektorom Vladimirom Ivanekom, a u ženskoj konkurenciji šanse za plasman u Parizu tražit će Emina Cerić i Harisa Mešetović, predvođene selektoricom Eminom Hadžiahmetović.

Nakon danas obavljenog ždrijeba bh. mladi predstavnci u obje konkurenciji igrat će u izuzetno teškim grupama.

Selektor muške reprezentacije BiH Vladimir Ivanek kazao je da ovo jedno od najjačih takmičenja poslije prvenstva Evrope.

- Za 17-godišnjeg Banjamina Zijadića ovo je šansa da ovdje pokaže koliko trenutno može, možda možemo očekivanti i neko iznenađenje. Treba biti realan i reći da se nadamo osvajanju makar drugog mjesta u grupi koje vodi u dalji tok takmičenja. Što se tiče Nikole Mihailovića, on ima još težu grupu. Naši momci i djevojke su spremni. Mislim da će dati sve od sebe tako da možemo očekivati dobri igru i borbu - kazao je Ivanek.

Stonoteniski savez Bosne i Hercegovine (STSBiH) od 15. do 19. maja domaćin je posljednjeg ciklusa evropskih kvalifikacija za Olimpijske igre, koje se ove godine održavaju u Parizu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo