13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

15.05.2024 / 12:25 Regija - Hrvatska

Dječačić pronađen u kanti van inkubatora: 'Zovemo ga po ljekaru koji ga je tu noć zaprimio'

Dječačić pronađen u kanti van inkubatora: 'Zovemo ga po ljekaru koji ga je tu noć zaprimio'
Foto: PIXSELL
"Beba se razvija uredno. Danas je van inkubatora. Potpuno je utopljena i zdrava. Svi su puni entuzijazma, nevjerovatna količina dobrote se pokrenula u priči oko bebe", rekao je za 24sata dr. Igor Alfirević, direktor KB Sveti Duh o bebi koja je pronađena preksinoć u kanti za smeće u Zaprešiću.

"Imamo upite za posvajanje, kumstva, opremanje bebe. Ljudi su pokazali ogromnu empatiju, dobrotu", dodao je.

Prema procjeni, u bolnici će provesti mjesec dana.

"Mora doseći određenu težinu, no tu je i pitanje socijalne zaštite. Zakonodavac ima svoje propise", dodao je direktor. Poručio je i da beba nema ime pa ga službeno zovu N (nepoznat), ali u bolnici ga zovu Ivan.

"Zovemo ga Ivan po našem ljekaru koji ga je tu noć zaprimio", rekao je direktor za 24sata.

Podsjetimo, tek rođeni dječačić pronađen je u kanti u Zaprešiću zahvaljujući mladićima koji su čuli plač kada su se vraćali s treninga. Oko ponoći je prevezen u bolnicu Sveti Duh.

"Dijete je bilo omotano samo u nekakvu krpu, to nije bila niti deka niti plahta, meni je to lično izgledalo kao krpa za poliranje vozila.

Vanjskih povreda nije bilo, nego je na djetetu bilo sasušene krvi vjerovatno od neurednog poroda, a pupkovina je bila vrlo nesterilno i zapravo divljački prerezana, moja procjena je s nekakvim makazama za papir ili nečime", istakao je za Dnevnik HRT-a dr. Borna Pribanić sa Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije koji je poručio da ga je postojao strah da će dijete ući u sepsu.

Policija utvrđuje sve okolnosti ovog događaja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo