17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

15.05.2024 / 13:28 Zanimljivosti - Zemlja sigurna?

Sunce proizvelo najveću solarnu baklju: Nije gotovo!

Sunce proizvelo najveću solarnu baklju: Nije gotovo!
Foto: NASA
Sunce je u utorak proizvelo najveću baklju u skoro dvije decenije, samo nekoliko dana nakon što su jake solarne oluje pogodile Zemlju i stvorile zaslijepljujuće sjeverno svjetlo na neuobičajenim mjestima.

"Nije gotovo!", objavila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Sunčeva baklja je velika eksplozija u Sunčevoj atmosferi.

To je najveća baklja u ovom 11-godišnjem solarnom ciklusu, koji se približava vrhuncu, prema NOAA. Dobra vijest je da bi Zemlja ovog puta trebalo da bude van linije vatre jer je baklja eruptirala na dijelu Sunca koji se okreće od Zemlje.

NASA opservatorija solarne dinamike snimila je sjajan bljesak rendgenske baklje. Bio je najjači od 2005. godine, ocijenjen na posebnoj skali za ove pojave kao X8,7.

Bryan Brasher iz Centra za predviđanje vremenskih prilika NOAA u Coloradu, rekao je da bi moglo da se pokaže pokazati da je bilo još jače kada naučnici prikupe podatke iz drugih izvora.

Ova baklja registrovana je poslije perioda od skoro nedjelju dana baklji i masovnih izbacivanja koronalne plazme koja je prijetila da poremeti struju i komunikacije na Zemlji i u orbiti. Izgleda da je izbacivanje povezano sa bakljom od utorka usmjereno dalje od naše planete, iako je analiza u toku, primetio je Brasher.

NASA je saopštila da je geomagnetna oluja tokom vikenda izazvala neočekivanu rotaciju jednog od njenih ekoloških satelita zbog smanjene visine i prelazak u zaštitnu hibernaciju poznatu kao bezbjedan režim.

A na Međunarodnoj svemirskoj stanici, astronautima je savjetovano da ostanu u područjima sa jakom zaštitom od zračenja. Posada nikada nije bila u opasnosti, navodi NASA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo