10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

15.05.2024 / 14:00 Svijet - Optužbe za državnu izdaju

Otkriveni razlozi smjene Šojgua: Curenje nuklearnih tajni i korupcija

Otkriveni razlozi smjene Šojgua: Curenje nuklearnih tajni i korupcija
Foto: Ilustracija

Odlazak Sergeja Šojgua s pozicije ministra odbrane Ruske Federacije i članova njegova tima moglo bi biti povezano s curenjem nuklearnih tajni, ustvrdio je na Telegramu ruski disident u egzilu Vladimir Osečkin, a prenosi Newsweek.

Putinova čistka u ministarstvu odbrane se nastavlja, jer su tri Šojguova zamjenika dala ostavke sedmicu dana prije nego što je smijenjen njihov šef.

- Šojguovi zamjenici Aleksej Krivoručko i Ruslan Calikov podnijeli su ostavke sedmicu prije Šojgua, napisao je disident u egzilu Vladimir Osečkin.

Igor Šuško, izvršni direktor istraživačke skupine Wind of Change, tvrdi da su zamjenici ministra Krivoručko i Calikov ostavke potpisali 13. maja, ali su stavili datum 9. maj.

Proruski Z blogeri također tvrde da su još dva zamjenika odbrane podnijela ostavke prije nego što je objavljena Šojguova smjena.

U međuvremenu Osečkin tvrdi da je zamjenica ministra financija Tatjana Ševcova također dala ostavku, ali se ne zna točno kada, prenosi Jutarnji.hr.

Jedan od najbližih Putinovih saveznika neočekivano je smijenjen u nedjelju, ali Putin mu je namijenio drugu ulogu: zamijenit će Nikolaja Patruševa na čelu ruskog Vijeća sigurnosti UN-a. Na poziciji ministarstva odbrane zamijenit će ga Andrej Bjelousov, ekonomista i bivši potpredsjednik vlade.

Iako je točan razlog smjene Šojgua, koji je vodio ministarstvo od 2012. godine, nepoznat, analitičari smatraju da je imenovanje Bjelousova, koji nema vojnog iskustva, dio Putinove strategije za poboljšanje učinkovitosti ruske ratne ekonomije dok se njezina vojska pokušava napredovati u Ukrajini u trećoj godini rata.

Uslijedilo je nakon jednog od najvećih korupcijskih skandala u vladi posljednjih godina u Rusiji, u čijem je središtu ministarstvo odbrane.

Šef kadrovske službe ruskog ministarstva odbrane, general Jurij Kuznjecov, uhapšen je prošle sedmice pod sumnjom za podmićivanje nakon što je na njegovu imanju pronađeno 100 miliona rubalja u gotovini (oko milion eura) i drugi luksuzni predmeti. Prema informacijama iz istrage, Kuznjecov je u razdoblju između 2021. i 2023. godine, kada je bio na čelu Osme uprave Generalštaba, primio mito od biznismena „za obavljanje određenih radnji u njegovu korist”.

Zbog skandala je uhapšeno najmanje pet osoba. Između ostalih zamjenika ministra odbrane Timura Ivanova koji je u istražnom zatvoru zbog optužbi za podmićivanje od 23. aprila, nakon što je optužen za primanje mita u vrijednosti od 10 miliona eura u zamjenu za ugovore. Ivanov negira optužbe.

Dvije sedmice prije Šojguove smjene Igor Šuško je tvrdio da su bivši ministar odbrane i njegovi zamjenici Ivanov i Calikov, optuženi za odavanje nuklearnih tajni i da bi se mogli suočiti s optužbama za državnu izdaju.

- U pretresima nekretnina Ivanova i suučesnika pronađeni su dokumenti o povjerljivim vojnim projektima, uključujući nuklearnim postrojenjima, napisao je Šuško na X-u 28. aprila.

Osečkin je iste optužbe iznio u videozapisu objavljenom na YouTubeu dan ranije.

- Calikov i Ivanov omogućili su pristup tajnim dokumentima o ruskom nuklearnom pojasu, među ostalim, osobama koje nisu imale nikakvu razinu sigurnosne provjere, što je u suprotnosti sa svim strogo povjerljivim protokolima, ustvrdio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo