8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

15.05.2024 / 14:19 Svijet - Teško povrijedio četiri osobe

Palestinac u Njemačkoj dobio doživotnu kaznu zbog ubistva dva putnika u vozu

Palestinac u Njemačkoj dobio doživotnu kaznu zbog ubistva dva putnika u vozu
Foto: Arhiva
Pokrajinski sud u sjevernonjemačkom gradu Itzehoeu osudio je danas jednog Palestinca na doživotnu zatvorsku kaznu zbog dvostrukog ubistva u lokalnom vozu prošle godine.

Sud u Itzehoeu je 34-godišnjeg Ibrahima A. osudio na doživotnu kaznu s opaskom da je riječ o posebnoj težini djela, što isključuje njegovo puštanje na slobodu nakon 15 godina, koliko u Njemačkoj traje doživotna kazna zatvora.

Osuđeni je proglašen krivim jer je u januaru 2023. bez posebnog povoda nožem napao putnike u lokalnom vozu. Tom prilikom usmrtio je par u tinejdžerskoj dobi te teško povrijedio četiri osobe, prenosi HINA.
 
Vještak je tokom suđenja kod Ibrahima, koji je došao iz Pojasa Gaze, utvrdio PTSP, ali je isključio psihozu te je utvrdio da je počinilac bio svjestan svog djelovanja. Državno tužilaštvo je utvrdilo da je Ibrahim A. djelovao zbog ličnih frustracija jer mu je u nekoliko navrata odbijeno pravo na ostanak u Njemačkoj.

Ovaj slučaj je izazvao veliko zgražanje njemačke javnosti i potakao raspravu o neprovođenju mjere protjerivanja stranaca, posebno kriminalaca, koji se nalaze u Njemačkoj bez prava na boravak. Ibrahim A. je do nekoliko dana prije pokolja boravio u istražnom zatvoru zbog drugog kaznenog djela te je zapravo već odavno trebao biti protjeran natrag u Pojas Gaze.

Računa se da bi oko 250.000 ilegalnih migranata trebalo biti protjerano iz Njemačke ali se tome opiru ili ih njihove zemlje ne žele primiti nazad.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo