8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

15.05.2024 / 14:23 Regija - Put od 1500 kilometara

Hrvatska: Kandidat za Evropske izbore planira biciklom doći iz Brisela do Zagreba

Hrvatska: Kandidat za Evropske izbore planira biciklom doći iz Brisela do Zagreba
Foto: Ilustracija

Kandidat SDP-a na listi za Evropski parlament Bojan Glavašević rekao je da mu je jedan od prioriteta politika hrane, ali i kvaliteta života te pitanja slobode medija i zaštite manjina na koja će potražiti odgovore tokom puta od Brisela do Zagreba, a na koji će se uputiti biciklom.

Glavašević je rekao kako se za ovakav tip kampanje odlučio zato što "postoji percepcija da evropski zastupnici, kada odu u Brisel, nestanu na pet godina i niko zapravo ne zna što rade".

"To vrijedi za, nažalost, mnogo njih. Za neke od njih to nije istina, recimo za Biljanu Borzan i Freda Matića znamo čime se bave. Ako budem izabran, hrvatski građani mogu biti sigurni da će znati što ću raditi i čime ću se baviti, zato što planiram svakodnevno raditi za Hrvatsku", poručio je Glavašević u utorak na konferenciji za medije.

Tako je najavio da će se, ako bude izabran, intenzivno baviti politikom hrane - oznakama izvornosti, zaštitom hrvatskih tradicionalnih proizvoda i autohtonih vrsta.

Naveo je i kako je jedno od glavnih pitanja za kvalitetu života koje se tiče priuštivosti stanovanja te standarda života i cijena vezano i za željeznice, za što je ocijenio da je dobro da i druge političke stranke pričaju o tome jer su željeznice "idući veliki vizionarski projekt za Hrvatsku, kao što su bile autoceste 90-ih".

Također je istaknuo i pitanje slobode medija i pitanje prava manjina, poručivši kako će putem potražiti odgovore na neka od tih pitanja.

Glavašević je najavio kako on i njegov šef kampanje Jure Zubčić u noći idu za Brisel, a od tamo će se Glavašević 18. maja ujutro uputiti biciklom nazad prema Hrvatskoj.

Put je dugačak čak 1500 kilometara, za što će mu trebati dvije sedmice ako ne bude nepredviđenih situacija, a dnevno će voziti između 53 i 123 kilometra.

Putem će se zaustavljati u gradovima i mjestima gdje će potražiti odgovore i na pitanja građana vezana za EU, a između ostalog razgovarat će i s Hrvatima koji su otišli iz Hrvatske u posljednjih nekoliko godina s obzirom na to da su oni jedna su od glavnih tema u našoj politici.

"Kao skupina oni nisu sugovornici u tom razgovoru, oni su samo predmeti razgovora. Jedan od ciljeva u kampanji je da s tim ljudima razgovaramo i pitamo što misle o svemu što se o njima govori i mogu li doista Hrvatska i politika učiniti išta da se oni zapravo i vrate", istaknuo je Glavašević.

Glavaševića je ispred centrale SDP-a na Iblerovom trgu došao ispratiti SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo