8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

15.05.2024 / 14:25 BiH - Niz aktivnosti

Dan odbrane grada: Najznačajniji dan za Tuzlu

Tuzla je danas obilježila Dan odbrane grada, jedan od najznačajnijih datuma u svojoj historiji.

Tog 15. maja 1992. godine rezervisti JNA i paravojne srpske snage prekršili su dogovor o povlačenju iz kasarne Husinska buna. Započela je pucnjava u kojoj su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane porazili neprijatelja. Na taj način Tuzla je odbranjena.

"Svim žrtvama koje su dale živote za odbranu Tuzle, danas odajemo počast. 15. maj je jedan od najznačajnijih datuma za Tuzlu. Da nije Tuzla odbranjena tog 15. maja, ko zna šta bi kasnije bilo", kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Rezervisti Vojske Jugoslavije i pripadnici srpske paravojske, prilikom napuštanja kasarne Husinska buna, počeli su pucati po građanima i okolnim zgradama, nakon čega su odgovorili branioci Tuzle. Tako je počela bitka na Brčanskoj Malti, u kojoj je odbranjen grad.

"Ja bih bio sretan čovjek kada bi do kraja života dočekao da sa one strane dođe haber da je Dubajić prvi krivac za sve što se ovdje desilo. Ja imam informacije da i ljudi iz RS-a kažu da je Dubajić kriv, on je to na sudu i rekao da snosi krivicu. Problem je u tome što neko neće da ga procesuira. Ja sam predlagao da sjednemo sa porodicama žrtava i da dođemo do odgovora ko je kriv. Jer sve su žrtve po meni iste, žrtva je žrtva", kazao je Selim Bešlagić, bivši načelnik Tuzle.

Slučaj, "Tuzlanska kolona", bio je u središtu nekoliko sudskih procesa.

Nakon prijave Hagu, predmet je vraćen domaćem pravosuđu i prebačen u nadležnost Tužilaštva BiH, da bi ono 2009. godine obustavilo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih. Najpoznatiji proces u ovom slučaju vođen je pred pravosuđem Republike Srbije. Apelacioni sud u Beogradu 2016. pravosnažno je oslobodio ratnog savjetnika načelnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla Iliju Jurišića optužbe da je naredio napad na vojnike JNA.


V. M. 
(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo