17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

15.05.2024 / 15:41 Svijet - Stanje nepoznato

Novi detalji atentata na premijera Slovačke, stižu reakcije

Novi detalji atentata na premijera Slovačke, stižu reakcije
Foto: X

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je atentat na premijera Slovačke Roberta Ficu.

Na licu mjesta ispaljeno je nekoliko hitaca, napadač je uhapšen. Prostor ispred Doma kulture u Handlovoj, gdje je održana sjednica Vlade, trenutno se evakuiše.

"Poslali smo spasilački helikopter pacijentu. Intervencija je još u toku", navodi Operativni centar Hitne zdravstvene službe Republike Slovačke.

Predsjednica Zuzana Čaputová poručila je “oštro osuđujem današnji brutalni i nepromišljeni napad”.

Potpredsjednik parlamenta i predsjedavajući Progresivne Slovačke Michal Šimečka šokiran je i zgrožen pucnjavom na premijera Roberta Fica (Smer-SD) nakon sjednice vlade u Handlovoj.

"Nedvosmisleno i najoštrije osuđujemo svako nasilje. Vjerujemo da će premijer Fico biti dobro i da će ovaj strašni čin biti rasvijetljen u najkraćem mogućem roku", naglasio je Šimečka.

Napad na premijera je napad na slovačku državnost i suverenitet. To je na društvenoj mreži objavio čelnik KDH Milan Majerský. Pokret je osudio napad i poželio premijeru Robertu Ficu (Smer-SD) brz oporavak.

"Užasnuti smo napadom na premijera Slovačke. Ne možemo tolerisati takve akcije u civilizovanom društvu protiv bilo koga. Moramo se svi ujediniti protiv bilo kakvog ispoljavanja nasilja", rekao je Majerski.

Trenutno je, prema njegovim riječima, potrebno učiniti sve da se društvo smiri. "Jasno osuđujemo agresiju, nasilje i napade na političare i druge javne zvaničnike", dodao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo