18°C
Mostar 25°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

15.05.2024 / 16:31 BiH - Poslovodni odbor

RTVFBiH poziva Upravu BHRT-a da zajednički spase javne servise

RTVFBiH poziva Upravu BHRT-a da zajednički spase javne servise
Foto: Arhiv

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH poziva Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje jedinog na Zakonu jasno utemeljenog Ugovora o raspodjeli RTV takse, a kakav je za sve uspješno egzistirao zadnjih šest godina.

"Posljednji nemili događaji sa gašenjem signala RTV Federacije BiH pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim protupravnim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni.

Potpisom na Zakonu utemeljnih ugovora o raspodjeli RTV takse osiguralo bi se nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće. Ujedno, osigurala bi se redovna isplata plaća radnicima i BHRT-a i RTV Federacije BiH, a što je bio slučaj svih prethodnih godina.

RTV Federacije BiH, odmah po potpisu Ugovora o raspodjeli RTV takse, pristupila bi redovitom plaćanju tehničkih usluga što je činila svih prethodnih 20 godina i na račun BHRT-a, po ovom osnovu, u spomenutom je razdoblju prebacila više od 100 miliona maraka. Uz redovne uplate tekućih usluga parcijalno bi, do kraja godine, od strane FTV bila izmirena i dugovanja za tehničke usluge koja su nastala u periodu od 01.01.2024. kada je Ugovor o RTV taksi BHRT jednostrano prekinuo.

Pozivamo vas i krajnje je vrijeme da napokon gašenje zamijenimo zajedničkom izgradnjom obje naše Kuće", stoji u saopćenju koje potpisuje Poslovodovni odbor RTV FBiH.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo