13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

15.05.2024 / 20:00 Crna hronika - Razbojničke družine

Nakon pljačke dva miliona KM u Banjaluci: Koje su najveće pljačke u BiH?

Nakon pljačke dva miliona KM u Banjaluci: Koje su najveće pljačke u BiH?
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Jučerašnja filmska pljačka u Banjaluci u kojoj je ukradeno dva miliona maraka privukla je pažnju širokog dijela javnosti.

Međutim razbojnici nisu uhapšeni, iako je MUP RS mobilisao sve raspoložive snage, blokirao izlaze iz Banjaluke, u zraku su se nalazili helikopter i dronovi.

Naime, trojica razbojnika su u naselju Lauš spremili sačekušu vlasnici mjenjačnice, te je napali kada je s velikom količinom novca došla do svoje kuće. Na ženu je nasrnuo jedan od razbojnika i oteo joj tri torbe u kojima se, nalazilo oko dva miliona maraka.

Razbojnici su zatim pobjegli u nepoznatom pravcu crnim automobilom ”seat”.

MUP RS još nije zvanično oglasio o detaljima pomenute pljačke.

U nastavku vam donosimo detalje o nekim od najvećih oružanih pljački u posljeratnoj historiji Bosne i Hercegovine.

Pljačka cargo centra na aerodromu Sarajevo

Petog decembra 2007. četvorica pljačkaša, predstavljajući se kao uposlenici SIPA-e, ušetali su u Cargo centar na Sarajevskom aerodromu i iznijeli tri vreće u kojima je bilo 2.500.000 KM. S aerodroma su se nakon toga odvezli crnim Audijem Q7. Novac je pripadao ABS banci i bio je pripremljen za transport u Credit Suisse banku u Švicarskoj. Svega desetak minuta nakon pljačke dežurni u Vatrogasnoj brigadi obaviješten je da u krugu bivše kasarne u Nedžarićima (oko dva kilometra od aerodroma) gori vozilo. Bio je to Audi kojim su pljačkaši pobjegli. U istrazi je utvrđeno da je ukraden šest mjeseci ranije na Ilidži.

Mozak ove operacije bio je Zijad Turković, dok su neposredni izvršioci bile osobe iz Srbije.

Turković je zajedno sa saradnicima presuđen za ovu pljačku.

Najveća pljačka u historiji BiH

Maskirani i naoružani razbojnici su 5. oktobra, 2010. godine, u 10:45 sati, u mjestu Dužice kod Širokoga Brijega, iz zasjede, napali vozilo zaštitarske tvrtke, pokupili vreće s novcem te nestali bez traga.

Konvoj, koji je tog jutra krenuo iz Mostara, prevozio je novac iz trezora UniCredit banke. Pošiljku je, u pratnji petorice zaštitara banjolučke tvrtke ‘Sector security’, trebalo dovesti do Imotskog, gdje su ih čekale kolege iz hrvatske zaštitarske tvrtke ‘Sokol Marić’. Novac je, kako je najavljeno, u Hrvatsku trebao ući preko graničnog prijelaza Gorica – Vinjani Donji, od kuda bi ga zaštitari hrvatske tvrtke transportirali do trezora Zagrebačke banke, u Zagrebu.

Međutim, do granice novac nije stigao .U mjestu Dužice, zaštitarsko su vozilo presreli pljačkaši, naoružani puškama i raketnim bacačem. Ispred transportera i putničkog vozila sa zaštitarima, koje je bilo u pratnji, ispriječio se Fiat Ducato, a iza konvoja cestu je blokirao Chrysler.

Iz vozila su izišla četiri maskirana pljačkaša, naoružana puškama i zoljom. Naredili su zaštitarima da izađu iz vozila. Zaprijetili su da će, blindirani kombi, uništiti plastičnim eksplozivom i raketnim bacačem te im je vozač, u strahu, otvorio trezor u kom je doslovno bilo pravo blago – 21 vreća puna papirnih novčanica te još 33 vreće s kovanicama.

No, kovanice su, očito, bile ‘pretežak’ plijen, pa su se pljačkaši odlučili uzeti ‘samo’ platnene vreće, s papirnatim novčanicama, u kojima je bilo 3.628.000 eura. Nakon blindiranog kombija, opljačkali su i prateće vozilo, iz kog su ‘popalili’ vreće u kojima je bilo 150.000 maraka.

Kako bi uništili tragove, pljačkaši su Fiat Ducato i Chrysler, kojima su prepriječili put, polili zapaljivom tekućinom i zapalili. Plijen su ubacili u Hyundai, kojim su potom pobjegli u nepoznatom pravcu. I to je vozilo kasnije pronađeno zapaljeno, u mjestu Rasno kod Širokoga Brijega, no pljačkašima, kao ni milionima eura, nije bilo ni traga.

Iako su se spominjala neka imena potencijalnih sumnjivaca, koji bi, eventualno, bili sposobni i za režiju, ali i za izvedbu pljačke takvog kalibra, do konkretnih imena krivaca niti višegodišnja istraga nije dovela.

Specijalci-razbojnici

Pljačka se dogodila 22. septembra 2015 godine na autoputu Banjaluka – Gradiška, kod Cerovljana. Tokom pljačke, više naoružanih i maskiranih osoba presrelo je blindirano vozilo kompanije “Sector Security”, a u razmjeni vatre korišteni su pištolji, automatske puške i zolja.

Zahvaljujući snimku kamera iz blindiranog vozila, možemo imati uvid u tok pljačke. Vozilo sa preko 600 hiljada KM se zaustavlja a ispred njega stiže "audi" sa pljačkašima čija se vrata otvaraju dok je još u pokretu. Izlaze petorica razbojnika, svi su naoružani i maskirani. Četvorica idu prema blindiranom vozilu, peti ostaje kod "audija". Zadnja kamera snima vozilo u pratnji i razbijanje stakla na suvozačevim vratima kundakom puške. Dvojicu radnika " Sector Security", pod prijetnjom oružjem, izvlače iz auta.

Sve su gledali vozač i suvozač iz blindiranog vozila. Čini se da nisu imali vremena ni da shvate šta se dešava kad je počela pucnjava. Šajba puca, oni zaliježu pokušavajući da izvuku živu glavu. U tom trenutku jedan od njih je i ranjen. Pljačkaši ulaze i izvode ih napolje. Ovi iz vozila u pratnji leže na autoputu, na njih paze naoružani razbojnici. Jedan ili dvojica, na snimku se ne vidi jasno, uzimaju novac nakon čega lopovi utrčavaju u "audi" i bježe.

Dok je trajala pljačka, nijedno vozilo nije prošlo autoputem u smjeru prema Gradišci. "Audi" kojim su pobjegli pljačkaši pronađen je nakon dva dana, sakriven u šumarku, nedaleko od mjesta Cerovljani, gdje se pljačka i dogodila.

Ispostavilo su razbobojnici zapravo pripadnici Specijalne policije RS, oni su uhapšeni i pritvoreni četiri mjeseca nakon pljačke.

Okružni sud u Banjoj Luci u presudi iz 2020. godine proglasio je krivim “specijalce” Vladana Malića, Gorana Paraša, Aleksandar Popovića. Oni se osuđeni na po deset i po godina zatvora, a civil Oleg Banda na osam i po godina.

Osuđenima je nakon presude oduzeta imovina od 543.204 KM (približno 279 hiljada eura).

Elezova razbojnička ekipa uz pjesmu u pljačku

U presudi jednoj od najvećih organiziranih kriminalnih grupa u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, u predmetu "Lutka" izrečeno je više od 100 godina zatvora.

Podsjetimo, akcija ‘Lutka’ je bila usmjerena protiv kriminalne grupe Bojana Cvijana i Darka Eleza.

Između ostalog oni su presuđeni za sljedeće pljačke:

- pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona eura (oko 4,4 miliona KM), koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu, u mjesecu junu 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

Zanimljivo je naglasiti detalj koji opisuje sarajevski kriminalac Anđelko Veljančić, on je bio najbliži saradnik i kum Darka Eleza. Međutim nakon svađe oko novca odlučio je da u predmetu "Lutka" prihvati status svjedoka saradnika i otkrije brojne pojedinosti o ubistvima i pljačkama u kojima je sam bio učesnik.

Veljančić je ispričao kako su uz pjesmu opljačkali 2,2 miliona eura od Privredne banke.

"Preko supruge jednog prijatelja, koja je radila u agenciji za obezbjeđenje, dobili smo informaciju kada će blindirano vozilo sa novcem krenuti ka sarajevskom aerodromu. Naoružani smo krenuli iz jedne garaže, obukli smo policijske uniforme i dobili motore od čovjeka zaposlenog u tajnoj policiji. Pred samu pljačku u garažu je ušao Elez, u šorcu, sa onim mršavim nogama. Nije mario da li će negdje iza njega ostati negdje dlaka, neki trag...Zazvonio mu je telefon, javljenu mu je da krenemo. Sjeli smo u auto, on je pustio Cecinu pjesmu 'Grome moj' i krenuli smo u pljačku", ispričao je Veljančić na sudu,

- pljačku transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, koja je počinjena u mjesecu augustu 2005. godine na području Han Pijeska, presretanjem vozila koje je prevozilo novac, kada je otuđeno 1,8 miliona KM.

- pokušaj pljačke novca iz Nove banke a.d. Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u novembru 2005. godine, u iznosu od oko 2,2 miliona KM, kada su zaštitari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili naoružanje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše, nakon čega su pljačkaši pobjegli u pravcu Sarajeva.

- pljačku blizu 670.000 KM iz Pošte 2 u Sarajevu u mjesecu junu 2009. godine, kada je u oružanoj pljački otuđen novac pošte, te su se počinitelji udaljili kombijem koji su nakon toga zapalili.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo