13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

15.05.2024 / 17:53 BiH - Rasprava o BiH

Američki ambasador u UN: Moramo se suprotstaviti Dodiku

Američki ambasador u UN: Moramo se suprotstaviti Dodiku
Robert Wood / Vijesti.ba
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti Robert Wood danas je na sjednici ovog tijela kazao da je stabilnost u BiH ključna za mir u Evropi.

“Stabilnost BiH je ključna za mir u Evropi. Dejtonski sporazum je prekinuo užasan rat. Mandat EUFOR-a ALTHEA su ukorijenjeni u Dejtonskom sporazumu. Ured visokod predstavnika i dalje igra centralnu ulogu u implementaciji odredbi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kazao je Wood.

“Visoki predstavnik i njegov Ured imaju punu podršku međunarodnog vijeća u SAD-a. Potpuno podržavamo visokog predstavnika i korištenje svih ovlasti, pa i bonskih dok se ne provede program 5+2. Korištenje bosnkih ovlasti pomaže ovoj državi na napretku na EU putu”, naglasio je u obraćanju.

Dodao je da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik pokušava potkopati državne institucije.

“Rizik od propuštanja evropskih prilika se ne može dovoljno naglasiti. Brojni izazovi su pred ovom zemljom, uključujući secesionističku retoriku. Dodik pokušava potkopati državne institucije i redovno poziva na to. Njegova retorika prijeti miru i stabilnosti u regiji. Moramo se suprotstaviti tome”.

Osvrnuo se i na problem negiranja genocida kao i najavljenu Rezoluciju o genocidu.

“Historijska je činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid, to je pravni zaključak koji je potvrdio Međunarodni krivični sud. Odavanje počasti žrtvama genocida jača vrijednosti koje su navedene u Povelji UN-a. SAD će nastaviti koristiti sve raspoložive alate pa i sankcije kako bi promovisale odgovornost onih koji potiču na korupciju i destabilizaciju zemlje.

Ohrabrujem međunarodnu zajednicu da poduzme aktivniju ulogu u podršci visokom predstavniku i usprotive aktivnostima koje potkopavaju njegove ovlasti”, naglasio je Wood.

“Građani BiH žele demokratku i mirnu budućnost ukorijenjenu u evropskoj zajednici nacija i ovo Vijeće ih treba podržati”, zaključio je ambasador SAD.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo